Direct naar artikelinhoud
NieuwsVK

Britten schuiven coronapas van de baan: premier Johnson zet in op ‘hogere vaccinatiemuur’

Premier Boris Johnson houdt een toespraak op 10 Downing Street.Beeld EPA

In het Verenigd Koninkrijk zijn coronapaspoorten van de baan en wordt de vaccinatiecampagne verder uitgebreid. Dat zijn de voornaamste punten van het zogenoemde ‘Leven met het virus’-beleid waarmee Boris Johnson zijn landgenoten de herfst en winter in wil laten gaan.

Met de beslissing om geen coronapaspoorten in te zetten voor binnenlands gebruik, geeft Johnson toe aan druk vanuit zijn Conservatieve partij en aan zijn eigen libertaire instincten. Een week geleden beweerde vaccinatieminister Nadhim Zahawi nog dat het tonen van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs nodig zou zijn voor grote evenementen. Dit veroorzaakte een kleine opstand binnen de regeringspartij, waar van oudsher een afkeer heerst van een identificatieplicht.

Het prominente kamerlid Mark Harper, voorzitter van de covidherstelgroep binnen de regeringsfractie, omschreef coronapaspoorten als “zinloos, schadelijk en discriminerend”.

Grenzen openen

Tevens gaat de regering-Johnson waarschijnlijk de grenzen verder openen door meer landen op de groene lijst te plaatsen. Tijdens de coronacrisis heeft Engeland zich steeds verder afgesloten van de rest van de wereld, onder meer door reizigers uit ‘risicolanden’ tien dagen lang te verplichten tot een dure hotelquarantaine. 

Dit strenge beleid wordt niet langer noodzakelijk geacht. Ook komt er een einde aan de peperdure PCR-testen na aankomst in het VK, een bron van ergernis bij reizigers, temeer omdat de testaanbieders er woekerwinsten mee boekten.

Johnson zet zijn geld nu op het verhogen van de ‘vaccinatiemuur’. Een van de middelen daarvoor is een derde prik voor 50-plussers, daarnaast is het er het voornemen om jongeren van 12 tot 16 jaar te vaccineren, iets dat hem op veel kritiek komt te staan. De vaccinatieadviseurs van zijn regering zagen hiertoe geen medische noodzaak, maar ’s lands hoogste medicus Chris Whitty heeft geoordeeld dat een Pfizer-prik nodig is om middelbare scholen open te houden. Het staat ouders vrij om toestemming te weigeren, maar de tieners krijgen het laatste woord.

Grenzen openen
Beeld Getty Images

De griep

Mocht het aantal besmettingen, dat nu rond de 30.000 per dag schommelt, te sterk toenemen en leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnamen, dan kunnen er aanvullende maatregelen komen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers in openbare ruimten, de invoering van een coronapaspoort en de oproep thuis te werken. 

Wanneer een toename in het aantal besmettingen gepaard gaat met de terugkeer van de seizoensgriep, bestaat de kans dat ziekenhuizen weer overbelast raken, een jaarlijks probleem bij de National Health Service.

Een nieuwe lockdown acht Johnson zeer onwenselijk en onwaarschijnlijk. Dat beweerde hij een jaar geleden ook. Het verschil met toen is dat de bevolking nu massaal ingeënt is.