Boris Johnson zegt (voorlopig) nee tegen coronapas

Het Verenigd Koninkrijk zet volop in op vaccinaties om een nieuwe golf van Covid-19 te drukken. Premier Boris Johnson kondigde een campagne aan om mensen van 50 jaar en ouder een derde prik aan te bieden, evenals eerste vaccinaties voor drie miljoen kinderen van 12 tot 15 jaar. Een vaccinatiepaspoort zou als “plan b” dienen.

“We bevinden ons nu in een situatie waarin zoveel mensen een zekere mate van immuniteit hebben, dat kleinere veranderingen in de manier waarop we mensen vragen zich te gedragen, een groter effect kunnen hebben”, zei Johnson op een persconferentie.

Van een coronapas wil Johnson nog niet weten. Mocht de winter een golf van Covid-19 brengen, zou dat wel een optie zijn. Voorlopig vertrouwt de premier op een strengere vaccinatiecampagne om te voorkomen dat de Britse gezondheidszorg wordt overspoeld.

Opstand in de partij

Vorige week beweerde de Britse minister van Handel, Industrie en Covid-vaccinatie Nadhim Zahawi nog dat het tonen van een vaccinatie-, herstel- of testbewijs nodig zou zijn voor grote evenementen. De regerende Conservatieve Partij, waar Zahawi en Johnson tot behoren, was daar niet mee gediend. Er ontstond een kleine opstand in de regeringspartij.

Van die coronapasjes is dus voorlopig geen sprake meer in het beleid van de Britse regering. Ook PCR-testen zijn niet meer nodig om het land binnen te komen.

25.000 gevallen per dag

Volgens Graham Medley, een epidemioloog aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine die de regering-Johnson adviseert, schommelt de reproductiegraad (R-waarde) van het coronavirus in Engeland rond de één. Hij verwachtte geen terugkeer naar de hoge besmettingsniveaus van afgelopen januari.

Maar: “We wachten nog steeds op het volledige effect van de heropening van scholen en mensen die weer aan het werk gaan”, zei Medley.

Het Verenigd Koninkrijk meldt nog dagelijks steeds meer dan 25.000 gevallen van Covid-19 (op een bevolking van 66 miljoen), en het aantal ziekenhuisopnames bedraagt er ongeveer 1.000 per dag. Dat is genoeg om de NHS, de nationale gezondheidszorg, onder druk te zetten. Die heeft nog steeds te maken met een achterstand van behandelingen die tijdens de pandemie moesten worden uitgesteld.

(lb)

Lees ook:

Meer