Europees Hof steunt Vestagers strijd tegen Belgisch gunstregime voor multinationals

Europees Commissaris Margrethe Vestager oordeelde in 2016 dat het om illegale staatssteun ging. ©  AFP

Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft correct gehandeld bij haar aanval tegen de Belgische overwinstrulings, een voormalig fiscaal gunstregime voor multinationals. Zo oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Christof Vanschoubroek

Europees Commissaris Margrethe Vestager startte in 2015 een strijd tegen de Belgische overwinstrulings of excess profit rulings. Dat is een gunstregime, ingevoerd in 2004 onder de paarse regering-Verhofstadt, om grote bedrijven naar ons land te lokken. Het bood multinationals de kans om op een deel van hun winst - de zogenoemde overwinst - geen belastingen te betalen. Vestager voerde toen al aan dat het systeem illegale staatssteun vormt voor de 39 begunstigden van het systeem.

De Commissaris haalde haar slag al deels thuis. Het systeem werd door de regering-Michel stopgezet en ondertussen staat al een paar jaar 700 miljoen euro van die multinationals op een geblokkeerde rekening. Geld dat werd teruggevorderd na de veroordeling van de Europese Commissie.

België in beroep

Maar de Belgische overheid ging tegelijkertijd in beroep tegen de beslissing. Onder meer uit vrees beschuldigd te worden van ‘contractbreuk’ met die bedrijven. En kreeg zelfs gelijk voor Het Gerecht van Eerste Aanleg. De voornaamste kritiek was dat de Commissie dossier per dossier had moeten bekijken voor te spreken over illegale staatssteun en dat ze niet op basis van een steekproef het hele systeem mocht veroordelen. De Commissie kon immers niet bewijzen dat de toekenning van het gunstregime aan de multinationals een automatisme was.

De Commissie is intussen die individuele onderzoeken opgestart, maar is tegelijkertijd in beroep gegaan bij het Europees Hof van Justitie tegen de beslissing van Het Gerecht in Eerste Aanleg. Dat Hof besliste dat de aanpak van Vestager tegen het regime van de overwinstrulings de juiste was. De zaak keert nu terug naar Het Gerecht van Eerste Aanleg, dat nu zal moeten beslissen of de steunmaatregel illegaal was.

Vestager werd woensdag al breiend gefilmd in het Europees Parlement: