Op amper drie maanden tijd van slechtste naar beste vlinderjaar

© Het Nieuwsblad

Op dit moment vliegen er ontzettend veel vlinders in België rond. “Het zijn er meer dan we ons de laatste decennia kunnen herinneren”,  meldt Natuurpunt donderdag. In mei was er nog sprake van een “lamentabel voorjaar” voor de gevleugelde insecten.

T
Bron: BELGA

Het voorjaar 2021 was kil en nat en dat zorgde voor bijzonder lage aantallen vlinders. Volgens Natuurpunt was die toestand niet per se zorgwekkend omdat de hoogste vlinderaantallen altijd in de (na)zomer vliegen en er niet noodzakelijk een verband is tussen de aantallen in het voorjaar en wat er daarna volgt.

BEKIJK OOK. Tongerse legt spectaculaire kolibrievlinder vast op camera

“Het weer in de zomer kwakkelde wel, maar op een goede manier voor vlinders, waarbij zon en regen elkaar heel regelmatig afwisselden en dat was gunstig voor zowel vlinders als rupsen”, legt Marc Herremans van Natuurpunt uit. “Terwijl vlinders houden van warmte en zon, moeten rupsen het hebben van fors groeiende waardplanten. En aan plantengroei was er geen gebrek: water genoeg.”

In het begin van de zomer arriveerde bovendien een flinke golf atalanta’s (trekvlinders) uit het zuiden. Die hebben flink gekweekt op de sappig groene grote brandnetels. Ondertussen zit het land vol vlinders waarbij vooral de aantallen atalanta’s en dagpauwogen vele malen hoger liggen dan het langjarige gemiddelde.  

Nectarbars 

Atalanta’s proberen momenteel opnieuw in Zuid-Europa te geraken om te overwinteren. Naast die grote aantallen die zich verzamelen bij nectarbars is er momenteel vooral op open plaatsen met ruim zicht ook een opvallende trek van atalanta’s waar te nemen op voldoende warme, zonnige momenten. Op veel van de telposten waar de vogeltrek opgevolgd wordt, noteert men ook doortrekkende vlinders. Op sommige plaatsen heeft men er de afgelopen twee weken enkele duizenden zien passeren. De grootste aantallen actieve doortrekkers zitten in het oosten van het land.   

Daarmee is volgens Natuurpunt niet het hele vlinderjaar 2021 gered. Momenteel zijn vooral de atalanta en dagpauwoog talrijk. “Van die laatste werden tot vorige week ook nog veel rupsen gemeld, dus als het weer wat mee wil, gaan die aantallen nog toenemen de komende twee weken. Maar dat wil niet zeggen dat alle vlinders een superjaar achter de rug hebben. Van de gewone soorten hadden bijvoorbeeld het landkaartje, de kleine vos, het boomblauwtje en het groot koolwitje een barslecht jaar met hele lage aantallen”, aldus Herremans.

(blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen