‘Deze epidemie is vandaag een epidemie aan het worden van niet-gevaccineerden’

 ©  BELGA

De premier was tijdens de persconferentie hard voor niet-gevaccineerden: ‘We kunnen als samenleving niet aanvaarden dat er mensen zijn die anderen vrijwillig ziek maken’, zei hij. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat er nog werk aan de winkel is: ‘We moeten weer oproepen tot vaccinatie.’(avh, kma)

Premier Alexander De Croo (Open VLD) begint de persconferentie met ‘het goede nieuws’: ‘84 procent van de volwassenen in ons land zijn volledig gevaccineerd. We staan aan de top van Europa, en de wereld. Daar mogen we fier op zijn.’ Daarmee kondigde de premier een reeks versoepelingen aan voor Vlaanderen. Brussel en Wallonië moeten nog even wachten.

In de horeca en winkels is het mondmasker vanaf 1 oktober niet meer verplicht voor klanten en personeel. Enkel op het openbaar vervoer, in zorginstellingen en bij contactberoepen zou het dragen van een mondmasker nog verplicht zijn. ‘Dat betekent niet dat het mondmasker niet meer nuttig zou zijn’, zegt de premier. ‘Er zijn plaatsen waar een mondmasker wel een nut heeft, zoals plaatsen waar weinig ventilatie is, of op de trein of bus. Daar blijft het mondmaskerplicht dan ook gelden.’ Ook op de luchthavens blijft het mondmaskerplicht gelden.

Wat met het mondmaskerplicht op de werkvloer? ‘We hebben heel duidelijk aangegeven waar het mondmaskerplicht wel nog zal gelden. In de federale sokkel is het geen verplichting meer, maar regio’s mogen dus wel strenger zijn. Bijvoorbeeld in Brussel verandert er momenteel niets’, zegt de premier.

• Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

Covid Safe Ticket

Vanaf vrijdag 1 oktober mogen de nachtclubs de deuren na anderhalf jaar weer open gooien, op voorwaarde dat ze de bezoekers om het Covid Safe Ticket vragen. Het gaat om een van de laatste sectoren die zo lang gesloten bleef. ‘We zijn blij dat we vandaag een grote stap kunnen zetten naar het rijk van de vrijheid’, reageert Jan Jambon (N-VA).

‘Ik ben ook bijzonder tevreden over de beslissing die we hebben genomen over de nachtclubs’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ‘We hebben veel geduld gevraagd, maar we zijn nu zo ver dat we het nachtleven op een veilige manier kunnen heropenen. Of het nu gaat over een privaat feestje, of een nacht in de discotheek: het zal zijn met de coronapas. En we zullen dat voor heel België op dezelfde manier regelen.’

‘Vaccinatiegraad Brussel is onaanvaardbaar’

Brussel en Wallonië gaan momenteel niet mee in de versoepelingen. ‘We moeten nog voorzichtig blijven’, zei de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS).

• Brussel gaat voor coronapas: hoe geraakt u overal binnen?

Ook de premier benadrukt dat het niet goed gaat in de hoofdstad. ‘In een aantal Brusselse gemeentes ligt de vaccinatiegraad lager dan 50 procent. Dat is onaanvaardbaar. Het is dan ook een goede zaak dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het Covid Safe Ticket ruimer gaat inzetten.’

‘Daar waar de vaccinatiegraad lager ligt, gaan de cijfers achteruit’, gaat De Croo verder. ‘Deze epidemie is vandaag een epidemie aan het worden van de niet-gevaccineerden. Onze intensieve zorg is een verzamelplaats aan het worden van mensen die niet-gevaccineerd zijn. En we kunnen als samenleving niet aanvaarden dat er mensen zijn die anderen vrijwillig ziek maken.’

‘Nog werk aan de winkel’

‘Het is niet alleen in Brussel waar de laatste loodjes het zwaarste wegen’, zegt Vandenbroucke. ‘In de stad Luik is de vaccinatiegraad 59 procent. In de rand rond Brussel, zoals machelen, is het 60 procent. In Vilvoorde 61 procent. Dat zijn belangrijke gemeenten waar een inspanning moet gebeuren. Er is nog werk aan de winkel.’

De federale regering hoopt volgende week stappen te kunnen zetten in de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. ‘We hebben adviezen gevraagd van onder meer de Nationale Arbeidsraad en de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen’, zei Vandenbroucke. ‘Die komen vandaag of begin volgende week. Dan beginnen we aan een juridisch kader en ik hoop dat we vrij snel tot een verplichting kunnen komen in de zorg. Ik kan me voorstellen dat er overgangsbepalingen zullen zijn, maar ik denk dat we vrij snel duidelijk moeten maken dat vaccinatie in de zorg een evidentie is.’

Regelgevend kader voor ventilatie

Er komt een reglementair kader met verplichtingen op het vlak van ventilatie in cafés, restaurants, fitnesscentra, sportinfrastructuur binnen en discotheken. Dat heeft Vandenbroucke gezegd.

‘Het is niet de bedoeling die verplichting van vandaag op morgen in te voeren. Er komt een overgangsperiode met een zekere tolerantie, waarin de inspectie veeleer dienst zal doen als coaching in plaats van repressief tewerk te gaan. Maar na die periode zal de reglementering duidelijk zijn en indien er geen oplossingen mogelijk zijn om de kwaliteit te garanderen, dan wordt de ultieme sanctie de sluiting’, aldus Vandenbroucke.