Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerdwijning Verenigde Staten

Mysterieuze zaak in de Verenigde Staten: week nadat jonge vrouw verdwijnt tijdens reis, is ook verloofde spoorloos

Gabby Petito en haar verloofde Brian Laundrie in een van de vele filmpjes die ze voor YouTube maakte.Beeld YouTube

De Verenigde Staten zijn in de ban van een mysterieuze verdwijningszaak. Youtubers Gabby Petito (22) en Brian Laundrie (23) trokken enkele maanden geleden samen op vakantie om hun verloving te vieren. Maar Brian keerde alleen terug van de reis, Gabby was verdwenen. Brian weigerde om de politie te helpen met het onderzoek. Nu is ook hij spoorloos.

Gabby en haar vriend Brian trokken in juli samen op vakantie om hun verloving te vieren. Het stel vertrok in een witte Ford Transit en reed kriskras door de Amerikaanse staten Wyoming en Utah. Ze maakten talloze video’s van de ongerepte natuur en filmden ook zichzelf terwijl ze lachten, kusten en over stranden renden. Eén van de filmpjes is op YouTube intussen meer dan een miljoen keer bekeken.

Twee weken later - op 1 september - keerde Brian echter helemaal alleen terug naar hun huis in Florida. Van zijn verloofde ontbrak elk spoor. Haar ouders gaven haar tien dagen later als vermist op. Brian weigerde tot nu met het onderzoeksteam én met haar ouders te praten over de verdwijning.

De jongeman verbleef bij zijn ouders, dacht de politie. Nu blijkt hij plots al vier dagen van de aardbol verdwenen te zijn. Op de vlucht dus allicht... “Hij is voor alle duidelijkheid niet vermist, hij houdt zich ergens schuil”, stelt de familie van Petito in een persbericht.

“We proberen al een hele week om met zijn familie en Brian zelf te praten”, laat politiewoordvoerder Josh Taylor weten. “Gisteren kregen we telefoon van zijn ouders. Ze zeggen nu dat ze hun zoon niet gezien hebben, een zoveelste wending in dit verhaal.”

Gefrustreerd

De FBI doorzocht gisteren het huis van de ouders en nam enkele spullen mee. “We begrijpen maar al te goed dat de omgeving gefrustreerd reageert. Wij hebben datzelfde gevoel. De situatie verandert constant, we willen nu eerst en vooral zelf de feiten op een rijtje krijgen”, klinkt het.

De politie bevestigde ook dat een getuigenis van een TikTokster nader onderzocht wordt. Zij beweerde in een filmpje dat ze samen met haar vriend op 29 augustus een lifter meegenomen had in het Grand Teton National Park. Nu beseft ze dat dat Laundrie was.

“Hij bood zelfs 200 dollar (170 euro) om te mogen meerijden, maar we lieten hem gratis in de achterbak van onze Jeep zitten”, vertelt de vrouw. “Toen ik na een klein half uur liet vallen dat we op weg waren naar Jackson Hole werd hij onrustig. Plots wilde hij er zo snel mogelijk uit. Aan de overkant van de straat probeerde hij vervolgens een nieuwe lift te regelen.”

De bizarre ontmoeting vond plaats een dag vooraleer de moeder van Petito een laatste sms van haar dochter zou ontvangen. Ze vraagt zich echter af of het wel degelijk Gabby was die dat bericht verstuurde.

Politie-interventie

Opvallend, eerder was er al een opname van het jonge koppel opgedoken tijdens een politie-interventie. Op 12 augustus zette de politie hen in de buurt van het Arches National Park echter aan de kant vanwege een snelheidsovertreding. In de video is te zien dat Gabby in huilen uitbarstte. “We hebben deze ochtend ruziegemaakt over enkele persoonlijke zaken”, verklaarde ze. “Op sommige dagen heb ik echt last van een dwangstoornis. Ik heb me verontschuldigd bij hem omdat ik dan echt gemeen uit de hoek kan komen.” De discussie zou ontstaan zijn omdat Laundrie met vuile voeten in het busje geklommen was.

Laundrie legde aan de politie uit hoe hij aan de krassen in zijn gezicht gekomen was. “Ze probeerde de sleutels van mij af te nemen. Ik probeerde haar te kalmeren, maar dan heeft ze uitgehaald met haar gsm.” Uiteindelijk hoefde niemand mee naar het bureau. De kemphanen vertelden dat ze op het punt stonden te trouwen en wilden “absoluut niet” dat iemand beschuldigd zou worden van een misdrijf.

Politie-interventie
Beeld AFP

Brief

Familieleden van de Amerikaanse vrouw zijn intussen de wanhoop nabij. Ze eisen van Laundrie dat hij antwoord geeft op de vraag waarom hij Gabby alleen achterliet en met haar busje naar Florida reed.

Haar ouders richtten zich zelfs met een brief tot de ouders van Laundrie. “We vragen jullie hulp om onze dochter terug te vinden”, klinkt het daarin. “We snappen dat het ook voor jullie een lastige periode is. Natuurlijk willen jullie jullie zoon beschermen, maar plaats jullie ook eens in onze schoenen. Wij kunnen niet meer slapen of eten. Onze levens zijn verwoest.”

“Wij denken dat jullie weten waar Brian Gabby achtergelaten heeft”, vertellen ze. “We smeken jullie om het ons te zeggen. Hoe kunnen jullie als ouders ons zo’n pijn aandoen? Denk ook eens aan wat Gabby’s jongere broers en zussen moeten doorstaan.”

“Gabby heeft meer dan een jaar in jullie huis gewoond. Ze wordt jullie schoondochter. Hoe kunnen jullie haar locatie geheimhouden? Als jullie nog een beetje fatsoen hebben, zeg ons dan tenminste of we in de juiste richting aan het zoeken zijn. We willen alleen maar dat Gabby thuiskomt.”

“Hij zwijgt op mijn verzoek”

De advocaat van Laundrie zegt dat zijn cliënt net op zijn verzoek geen commentaar op de zaak geeft. “In mijn ervaring is de partner vaak de eerste persoon waar de politie in dit soort gevallen haar aandacht op vestigt. De waarschuwing dat ‘alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden’ is waar, ongeacht of mijn cliënt iets te maken heeft met de verdwijning van mevrouw Petito”, aldus Steve Bertolino.

Het busje, dat uitgerust is met een bed en een kleine woonkamer, werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. Laundrie was officieel nog geen verdachte, maar werd wel aangemerkt als ‘persoon van belang’. Dat is een term die in de Amerikaanse wetgeving gebruikt wordt om een ​​persoon te beschrijven die mogelijk betrokken geweest is bij een misdrijf, maar (nog) niet gearresteerd werd.

Video wordt geladen...