Direct naar artikelinhoud
NieuwsWashington

Betogers verzamelen in Washington om relschoppers Capitool te steunen

Betogers verzamelen in Washington om relschoppers Capitool te steunen
Beeld REUTERS

Honderden mensen stromen vandaag toe in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. voor een geplande betoging als steun voor de relschoppers die op 6 januari het Capitool bestormden. Liefst honderd troepen van de Nationale Garde staan klaar om in te grijpen mocht dat nodig zijn. De capitoolpolitie vreesde namelijk een gewelddadige confrontatie tussen de betogers en tegenbetogers, maar voorlopig verloopt alles rustig. 

Zo’n 250 extreemrechtse demonstranten zijn vandaag naar Washington afgezakt voor de ‘Justice For J6'-betoging. Daarmee willen ze hun steun betuigen aan de meer dan 600 mensen die werden gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool op 6 januari, in een poging om te vermijden dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd zou worden.

De politie heeft de beveiliging rond het Capitool opgevoerd, rekening houdend met de relschoppers die op 6 januari politieagenten aanvielen, ruiten ingooiden en het gebouw binnendrongen. De Congresleden en toenmalig vicepresident Mike Pence moesten zich vervolgens in veiligheid brengen. Een extra hek rondom het gebouw moet indringers nu helpen tegenhouden.

Dreigingen

J. Thomas Manger, hoofd van de Capitoolpolitie, bevestigde gisteren dat er sprake is van “enkele gewelddadige dreigingen”, maar het politiekorps heeft “een sterk plan” geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat alles vreedzaam verloopt. “De afgelopen dagen hebben we een aantal bedreigingen ontvangen tegen specifieke Congresleden”, aldus Manger. Die bedreigingen houden echter niet “specifiek verband met de bijeenkomst”.

100 troepen van de Nationale Garde staan paraat om de politie te helpen het Capitool te beschermen indien nodig, zei het Pentagon gisteren. De troepen zullen ongewapend zijn, met uitzondering van wapenstokken, en de lokale, staats- en federale wetshandhavingscapaciteiten zijn aangeboord, aldus de woordvoerder.

Manger zei dat de politie zich voorbereidde op botsingen tussen Trump-aanhangers en tegendemonstranten. “Waar we ons vooral zorgen over maken, is de mogelijkheid dat tegendemonstranten deze demonstratie bijwonen en dat er geweld ontstaat tussen die twee groepen”, aldus Manger. “Naar mijn mening is dat het meest waarschijnlijke scenario voor geweld.” Van die gewelddadige confrontaties is voorlopig geen sprake: alles verloopt vreedzaam.

De meeste Congresleden zijn vandaag niet in Washington.