Uraniumprijzen hebben meerjarige hoogtepunten bereikt, maar rally is onhoudbaar volgens Morgan Stanley

De uraniumprijzen zijn de afgelopen maand met 60 procent gestegen dankzij grote aankopen van het nucleaire energie-element door één bepaald beleggingsfonds. De grote investeringsbank Morgan Stanley ziet de rally echter volgend jaar aan kracht inboeten.

Waarom is dit belangrijk?

De energieprijzen swingen op globaal vlak de pan uit. Volgens Daniel Kral, een econoom van Oxford, zullen de prijsstijgingen “een versnelling van de inflatie binnen de eurozone” teweegbrengen. Energie is echter een groot veld, en die hausse is er vanwege verschillende redenen. Wat zit erachter wat de uraniummarkt betreft?
  • Spotprijzen voor uranium zaten in augustus op een absoluut dieptepunt, voordat ze begonnen op te lopen naar wat nu een winst van 58 procent is in vier weken, schrijft Business Insider.
  • De prijs handelde vrijdag boven de 47 dollar; hij rondde vorige week voor het eerst sinds 2012 zelfs de kaap van 50 dollar, volgens S&P Global Platts.
  • Morgan Stanley’s Europese grondstoffenstrategen zeiden dat de Sprott Physical Uranium Trust de drijvende kracht is achter de heroplevende interesse in uranium.
    • Het in Canada gevestigde fonds is het enige dat de fysieke grondstof bezit in plaats van termijncontracten.
      • De prijsrally heeft nog een tijd te gaan, maar strategen Marius van Straaten en Susan zeiden dat ze “nog niet overtuigd” zijn dat de rally tot 2022 kan worden volgehouden. Beleggers zouden moeite kunnen hebben om het momentum vast te houden.

“Schone en efficiënte energiebron”

De Sprott uranium trust is sinds medio augustus, na de oprichting in juli, bezig geweest met het kopen van uranium op de spotmarkt, de markt voor onmiddellijke levering en betaling. Het fonds heeft in totaal 27,7 miljoen pond van het radioactieve element gekocht, inclusief de massale aankoop van 1,45 miljoen pond van de zogenaamde yellowcake, een soort uraniumconcentraatpoeder, vorige week donderdag.

Het investeringsargument van het fonds voor uranium is onder meer dat kernenergie een schone en efficiënte energiebron is die steeds meer in de smaak valt bij beleidsmakers wereldwijd, die proberen de doelstellingen op het gebied van koolstofreductie te halen.

“Ware spotprijs”

“Het valt te bezien hoe lang het huidige tempo van de investeringsvraag kan worden volgehouden, maar sommige bulls stellen dat we de prijs niet zullen zien dalen als de fondsaankopen afnemen. Dit omdat “de verbeterde marktliquiditeit de ‘ware’ spotprijs heeft onthuld,” aldus Morgan Stanley.

“Aan de andere kant zou een betere zichtbaarheid van voorheen verborgen uraniumvoorraden een overhang voor de markt kunnen worden, waarbij uitstroom uit fysieke fondsen ook een potentieel risico is,” voegden de strategen eraan toe.

Volgens Morgan Stanley heeft uranium zich aangesloten bij een bredere prijsrally in natuurlijke hulpbronnen. Maar terwijl “kolen- en aardgasprijzen worden opgedreven door werkelijke krapte op de markt, zijn de onderliggende vraag-aanbod fundamentals van uranium de afgelopen maanden niet wezenlijk veranderd om deze prijsstijging te rechtvaardigen.”

Aanbod van stilgelegde mijnen

De World Nuclear Association ziet tot 2028 een evenwichtige markt door de afname van de voorraden bij de nutsbedrijven en de terugkeer van het aanbod van stilgelegde mijnen, waarbij in het laatste geval de prijzen eerst moeten stijgen. Industrieel adviesbureau UxC voorspelt, nog volgens Insider, een afname van de wereldwijde voorraden van maar liefst 30 miljoen pond per jaar.

“Pas wanneer deze voorraden van nutsbedrijven materieel zijn weggewerkt, zal de echte behoefte aan een hogere prijs om de terugkeer van stilgelegd aanbod te stimuleren, dringender worden, denken wij”, aldus Morgan Stanley.

De grondstoffenstrategen blijven optimistisch over uranium op de middellange termijn en voorspellen een hoogste prijs van 49 dollar per pond in 2024. Maar: “(…) de huidige, door beleggers gedreven rally gaat misschien niet naadloos over in een ‘echte’ door tekorten gedreven bullmarkt, en we zouden tussendoor wat prijszwakte kunnen zien.”

Retailbeleggers

Ondertussen werden uraniumaandelen vorige week “eindelijk opgemerkt door retailbeleggers”, aldus Vanda Research, dat de handelsactiviteit onder retailbeleggers volgt.

“Aankopen waren geconcentreerd in de Global X Uranium ETF en Cameco, die ook een scherpe stijging van de callvolumes kenden – een teken dat speculatieve retailbeleggers het momentum najagen,” schreef het deze week. Cameco is een Canadese uraniumproducent.

Lees ook:

(bzg)

Meer