Koude oorlog in de Stille Oceaan: “Europeanen moeten standpunt innemen tegen Chinese expansiedrang”

De relatie tussen China en de Verenigde Staten staat al een tijdje onder druk. “Een gespannen situatie die al gevolgen heeft gehad in vele sectoren en die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een echte Koude Oorlog”, waarschuwt het hoofd van de VN, Antonio Guterres.

De betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten zijn al enkele jaren gespannen. Onder de Amerikaanse president Trump was de situatie zo zorgwekkend dat de hoogste Amerikaanse generaal in het geheim manoeuvreerde om een escalatie van de relatie tussen de twee machten te voorkomen. Helaas lijkt de wisseling van president de rust tussen de twee landen niet te hebben doen weerkeren en wordt elke beweging van de tegenstander gadegeslagen, om zo op een gepaste manier te kunnen reageren.

De recente overeenkomst tussen de VS en Groot-Brittannië om de Australische militaire vloot te moderniseren wordt door sommigen gezien als een manier waarop de drie naties hun krachten kunnen bundelen om de steeds groeiende aanwezigheid van de Chinese vloot in de Stille Oceaan tegen te gaan. Een alliantie die door Peking uiteraard niet erg op prijs wordt gesteld. Volgens Chinese en Noord-Koreaanse functionarissen vormt de zogeheten Aukus-overeenkomst een bedreiging voor de stabiliteit in de regio Azië-Pacific.

“Maar deze zaak is slechts een klein stukje in een complexere puzzel… van de volledig disfunctionele relatie tussen China en de Verenigde Staten”, zei Antonio Guterres in een interview met het persbureau AP. “We moeten een functionele relatie tussen de twee machten herstellen om een nieuwe Koude Oorlog tussen beide te voorkomen”, waarschuwde de VN-chef. Voorts is er ook nog de situatie in Taiwan.

Japan bezorgd over militaire expansie China

Het hoofd van de Verenigde Naties is niet de enige die zich zorgen maakt over de spanningen in de Stille Oceaan. Ook voor de Japanse minister van Defensie, Nobuo Kishi, is de situatie zorgwekkend. In een interview met The Guardian riep hij de Europese landen op om het gedrag van China aan de kaak te stellen. Hij vraagt de internationale gemeenschap om haar inspanningen op te voeren om de militaire en territoriale expansie van China tegen te houden.

“Japan maakt zich grote zorgen over de veiligheid en beveiliging, niet alleen van ons eigen land en de regio, maar ook van de wereldgemeenschap”, waarschuwde Nobuo Kishi.

De Japanse minister is van mening dat China “zijn macht probeert te gebruiken om eenzijdig de status quo in de Oost- en Zuid-Chinese Zee te veranderen”. Het gaat om strategische punten voor de mondiale scheepvaart die wateren en land omvatten die ook door andere naties worden geclaimd. De expansie van China in de Stille Oceaan is dus een zaak van iedereen.

Oproep tot Europa

Verscheidene militaire deskundigen uit de hele wereld hebben erop gewezen dat het machtsvertoon van China zou kunnen leiden tot kleine confrontaties en/of ongevallen op zee die snel zouden kunnen escaleren in een gewapend conflict op grote schaal.

Voor Nobuo Kishi is “wat er in de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee gebeurt niet alleen een regionaal probleem, maar ook een probleem voor de internationale gemeenschap.” Hij dringt er daarom bij de EU-landen op aan een standpunt in te nemen om China ervan te weerhouden zijn militaire expansie op te voeren. “Een kalm maar vastberaden optreden is noodzakelijk om een gewapend conflict te vermijden”, aldus de Japanse minister.

Het valt nog af te wachten of de internationale gemeenschap gehoor zal geven aan de oproep van de Japanse minister.

Lees ook:

(ns/evb)

Meer