Tussen al het geruzie door komt premier De Croo met een plan om het land weer op de rails te krijgen (en de regering nieuw leven in te blazen)

 ©  BELGA

Het herstart- en transitieplan. Zo heet het plan waarmee premier Alexander De Croo bij zijn State of the Union op 12 oktober in de Kamer wil uitpakken. En zoals de naam doet vermoeden, moet het ons land na de ergste gezondheidscrisis ooit weer op de sporen én in een hogere versnelling krijgen. En de Vivaldi-regering een nieuwe adem geven.

Farid El Mabrouk

De gesprekken over het plan lopen informeel al van voor de zomer. Maar sinds enkele dagen wordt er tussen verschillende kabinetten intensief onderhandeld. Nog drie weken en dan moet het plan er liggen en wereldkundig worden gemaakt. Tussendoor trekt de eerste minister naar New York voor de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Vijf werkgroepen zijn uit de startblokken geschoten. De eerste onder leiding van PS-vicepremier en minister Pierre-Yves Dermagne over werk, meer mensen aan het werk krijgen en houden. Bedoeling is dat er initiatieven worden genomen om richting 80 procent werkgelegenheidsgraad te gaan en ook achtergestelde groepen - ouderen en allochtonen - en chronisch zieken daarbij mee te krijgen. Ook levenslang leren zit in dat pakket.

Vette kluif

Dermagnes CD&V-collega Vincent Van Peteghem staat aan het hoofd van een werkgroep over economische groei en ondernemerschap. Digitalisering is dan weer een kluif voor staatssecretaris Mathieu Michel (MR). Ecolo-minister Zakia Khattabi ontfermt zich ondertussen over een werkgroep rond klimaat en de transformatie naar een koolstofvrije samenleving. Naast de thematische werkgroepen is er ook nog het relanceplan van staatssecretaris Thomas Dermine (PS) waarvoor ons land van Europa 5,9 miljard euro krijgt. Mogelijk neemt de regering nog extra initiatieven.

Niet dat het allemaal nieuwe initiatieven en voorstellen zijn. Op sommige kabinetten wordt erop gewezen dat er sowieso al een reeks plannen in de pijplijn zaten. Die worden nu gebundeld in het herstel- en transitieplan. Een mix tussen oude en nieuwe plannen dus.

Meer veerkracht

Maar volgens het kabinet van de premier zal het plan wel het kader uitzetten waarbinnen het komend politiek jaar zal worden gewerkt. “Met als doel onze economie zuurstof te geven en de omslag te maken naar een duurzame en digitale samenleving. We zitten nu - na corona - in een herstelfase, maar we moeten de economie ook meer veerkracht geven en beter doen groeien”, luidt het.

Het plan zal de komende dagen en weken verder concreet worden uitgewerkt. Dat loopt parallel met de onderhandelingen over de begroting. Die moeten nog van start gaan, maar beloven tussen de meerderheidspartijen wel vuurwerk op te leveren. De liberalen willen de staatsfinanciën al op orde beginnen zetten, de socialisten zien dat niet zitten. Het grote conclaaf is geprogrammeerd tijdens het weekend van 2 en 3 oktober.

Aura van daadkracht

Nu de Vivaldi-partijen elkaar duchtig in de haren zitten - over de pensioenen, over de arbeidsmarkt, over geld voor Wallonië - moet het herstel- en transitieplan de ploeg van premier De Croo weer wat meer glans en een aura van daadkracht geven. Hoe dat zal gebeuren, dat zal de regeringsleider tijdens zijn State of the Union uiteenzetten. Veel inhoudelijks viel er dinsdag nog niet te rapen. “We gaan de discussies niet in de kranten voeren. We gaan eerst het stof wat laten neerdalen”, klinkt het in de omgeving van een vicepremier, met een knipoog naar de felle aanvallen van de voorbije dagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer