Mondmasker verdwijnt vanaf 1 oktober voor middelbare scholieren en leerkrachten in Vlaanderen

Vanaf 1 oktober moeten scholieren in het secundair onderwijs in Vlaanderen geen mondmasker meer dragen op school. Dat is vanavond beslist in het onderwijsoverleg. Voor leerlingen in het basisonderwijs was een mondmasker al langer niet meer nodig. Ook leerkrachten (zowel basis- als secundair onderwijs) mogen dan het mondmasker thuis laten. In het Nederlandstalige onderwijs in Brussel blijft de mondmaskerplicht voorlopig wel van kracht.

Sinds de late namiddag was er topoverleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de experten, de onderwijskoepels, de vakbonden en de CLB's over nieuwe versoepelingen in het onderwijs. Concreet ging het voornamelijk over de mondmaskerplicht voor scholieren in het middelbaar en het overleg ging heel moeizaam.

Hoewel de mondmaskerregeling in Vlaanderen al een pak versoepeld is in vergelijking met vorig schooljaar, blijft tot nog toe zo’n mondkapje bijvoorbeeld verplicht wanneer leerlingen van het secundair onderwijs zich verplaatsen. Ook leerkrachten moeten het nog vaak dragen.

Het was moeilijk om het nog aan de leerlingen uitgelegd te krijgen

Koen Pelleriaux, topman van het Gemeenschapsonderwijs

Die plicht was niet langer vol te houden. Vanaf oktober valt het mondmasker op de meeste plaatsen sowieso weg, denk maar aan de winkels. Met de hoge vaccinatiegraad in het onderwijs in het achterhoofd, is dan ook beslist om ook daar de mondmaskerplicht af te voeren.

"Het was een felle discussie en heb zelf de knoop moeten doorhakken", zegt Weyts aan VRT NWS. "Als je ziet dat in de rest van de samenleving sterk versoepeld wordt, dan moeten we ook voor leerlingen en leerkrachten kunnen versoepelen."

"Geef in geval van twijfel het voordeel van de twijfel aan kinderen en jongeren", zegt Weyts:

Videospeler inladen...

"Het was moeilijk om het nog aan de leerlingen uitgelegd te krijgen", zegt Koen Pelleriaux, de topman van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) aan VRT NWS. "In de klas aan hun lessenaar mochten ze het masker afzetten, maar als ze naar buiten gingen naar de speelplaats moesten ze het weer aan doen."

Als het echt nodig is, kan altijd nog verstrengd worden. "Virologen maken zich zorgen om die nieuwe golf, maar dat is een problematiek van de hele samenleving", zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen aan VRT NWS. "Als er strengere maatregelen in de samenleving komen, gaan wij als onderwijs onze verantwoordelijkheid nemen."

In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel gaat de mondmaskerregeling voorlopig niet veranderen (red. mondmaskers voor leerlingen vanaf het vijfde leerjaar). "De cijfers vandaag laten dat momenteel niet toe", zegt Weyts daarover. "Zowel de besmettingscijfers als de vaccinatiegraad wijkt sterk af van de positieve Vlaamse cijfers."

Bekijk hieronder enkele reacties in het Atheneum van Keerbergen:

Videospeler inladen...

Experts en bonden niet onverdeeld gelukkig

De experts en de vakbonden stonden niet zo te springen voor verdere versoepelingen. "Ik denk dat het niet zo zwaar is om af en toe nog een mondmasker te dragen", zei Nancy Libert van de socialistische vakbond voor het overleg nog. "We hebben schrik als we nu te veel versoepelen, we terug gaan moeten verstrengen."

Het is geen geheim dat we voor meer voorzichtigheid hadden gepleit

Geert Molenberghs, biostatisticus

"Het is geen geheim dat we voor meer voorzichtigheid hadden gepleit", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus bij de Universiteit van Hasselt en de KULeuven die als expert mee aan tafel zat (zie video hieronder). "Het zou jammer zijn mochten we de komende periode zien dat de cijfers de verkeerde richting uit gaan en we daarna toch ingrijpende maatregelen moeten nemen."

Videospeler inladen...

"Het was een discussie op het scherp van de snede", zegt onze reporter Kerlijne Everaet, die het overleg op de voet heeft gevolgd.

Videospeler inladen...

Hoge vaccinatiegraad

De versoepeling is er gekomen door de hoge vaccinatiegraad in het onderwijs. Gisteren bleek dat bijna 95 procent van de Vlaamse leerkrachten en bijna 69 procent van de middelbare scholieren al volledig gevaccineerd zijn. Meer dan 77 procent van die scholieren kreeg al een eerste prik.

Met andere woorden: de schoolpoort naar meer versoepelingen kon verder open worden gezet. Althans in Vlaanderen, want vaccinatiecijfers voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel zijn niet meegedeeld.

Quarantaineregels versoepeld

Eerder vandaag is door de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist dat de quarantaineregels in het basisonderwijs vanaf maandag versoepeld worden. Zowel voor het onderwijs in Vlaanderen, als het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.

Tot nu toe moest een hele klas in quarantaine als er binnen de twee weken twee kinderen besmet raakten met het coronavirus en er een verband werd vermoed.

Nu zal een klas in quarantaine moeten als verschillende besmettingen in Ă©Ă©n week worden vastgesteld. Als het kind op dag 1 negatief test, mag de quarantaine weer worden opgeheven.

In het secundair onderwijs verandert er niets. In tegenstelling tot in het lager onderwijs zijn de meeste scholieren daar gevaccineerd. Scholieren in het middelbaar moeten alleen in quarantaine als ze niet gevaccineerd zijn. Wie gevaccineerd is, wordt getest, en als die test negatief is, hoeft quarantaine uiteraard niet.

Bekijk hier een reportage uit "Het journaal" over de nieuwe quarantaineregeling:

Videospeler inladen...

Meest gelezen