Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronapas

Na Brussel kiest ook Wallonië voor verplichte coronapas in horeca

Na Brussel kiest ook Wallonië voor verplichte coronapas in horeca
Beeld BELGA

Wallonië gaat het gebruik van de Covid Safe Ticket uitbreiden. Vanaf midden oktober zal de coronapas verplicht zijn in onder meer dancings en horeca. Ook bij evenementen zal je een CST moeten kunnen voorleggen. Dat melden RTBF en RTL.

De Waalse regering heeft donderdag beslist het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) of coronapas uit te breiden vanaf midden oktober. Vanaf dan zal iedereen ouder dan 16 jaar in Wallonië een geldige coronapas moeten kunnen voorleggen in de horeca, in discotheken, op evenementen en in rust- en verzorgingstehuizen. Op plaatsen waar gewerkt wordt met het Covid Safe Ticket zal de mondmaskerplicht verdwijnen, zo heeft minister-president Elio Di Rupo nog gezegd. 

Coalitiepartner MR blijft volgens voorzitter Georges-Louis Bouchez “terughoudend” over het gebruik van de coronapas. “De MR blijft terughoudend en voorzichtig wat het CST betreft, maar door de snelle toename van het aantal initiatieven op lokaal niveau was er een Waals kader nodig om de grondrechten te bewaken en duidelijke en coherente richtlijnen vast te leggen”, aldus Bouchez op Twitter. 

Lees ook

Je ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?

Begin september had Bouchez nog gezegd dat geen enkele regering waarin de MR zetelt, de coronapas zou invoeren. Maar de voorbije dagen hadden verschillende MR-politici de deur opengezet voor de verruiming van het CST. 

“Het is vooral van essentieel belang om de vaccinatiegraad te verhogen op de plaatsen waar het aantal vaccinaties laag ligt. Er wordt gewerkt met nabijheid en sensibilisering. Het is te hopen dat die maatregelen de minister van Volksgezondheid toelaten om de vaccinatiegraad verder op te krikken”, aldus nog Bouchez. 

De verplichte coronapas in Wallonië zou van kracht blijven tot het einde van het jaar. Indien de coronacijfers drastisch verbeteren kan de maatregel vroeger gelost worden.