Direct naar artikelinhoud
OverzichtVaccinatieteller

Vaccinatieteller België: hoe vordert de boostercampagne? Volg de evolutie op de voet

Vaccinatieteller België: hoe vordert de boostercampagne? Volg de evolutie op de voet
Beeld ANP - DE MORGEN

Ook in 2022 wordt er nog volop gevaccineerd tegen het coronavirus, maar dan vooral met derde prikken. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? En hoe vordert de boostercampagne, die in het najaar van 2021 is gestart? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige teller.

Op zoek naar de meest recente coronacijfers in België en uw regio? Die vindt u op deze pagina terug.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd? En hoeveel Vlamingen?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u het aantal deels, volledig, en extra gevaccineerde personen, en hun aandeel ten opzichte van de volledige bevolking, inclusief minderjarigen. We tonen daarbij ook de verschillen per regio:

Wie kreeg al een boosterprik?

In september 2021 startte België met de ‘boostercampagne’: een derde prik voor wie eerste twee Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-vaccins kreeg, of een tweede prik voor wie een Johnson & Johnson-vaccin heeft gekregen. In eerste instantie was de campagne voorbehouden voor mensen met een verminderde immuniteit en bewoners van woon-zorgcentra, in oktober werd de doelgroep uitgebreid naar alle 65-plussers, daarna naar de volledige meerderjarige bevolking. 

De grafiek toont naast de eerste en tweede prik, ook het aantal Belgen dat al een extra prik kreeg.

Hoe schiet het op in elke leeftijdscategorie?

Onderstaande tabel toont voor elke leeftijdsgroep de laatste stand van zaken voor de boostercampagne. In principe wordt er opnieuw van oud naar jong gewerkt, met enkele uitzonderingen zoals de zorgverleners, en iedereen die een eerste Johnson & Johnson-vaccin heeft gekregen.

Hoe snel worden de boosterprikken gezet?

De praktische organisatie van de boostercampagne ligt zoals de eerste vaccinatieronde opnieuw bij de regio’s. Hieronder tonen we hoeveel vaccins er elke dag gemiddeld worden toegediend, waarbij het nu in overgrote meerderheid om derde prikken gaat.

Wie komt al in aanmerking voor de boosterprik en wanneer kom ik aan de beurt?

De extra prik wordt opnieuw van oud naar jong toegediend, met dit keer een extra voorwaarde: u moet een bepaalde ‘wachttijd’ doorlopen hebben na uw tweede prik. Dat interval is afhankelijk van het vaccin dat u eerder kreeg:

• Wie twee inentingen met Pfizer/BioNTech of Moderna kreeg, moest eerst minstens zes maanden wachten, half december werd de wachttijd ingekort naar vier maanden;
• Wie twee inentingen met AstraZeneca kreeg, moet ook minstens vier maanden wachten;
• Wie een enige inenting met Johnson & Johnson kreeg, moet minstens twee maanden wachten.

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd in uw gemeente?

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid deelt specifiek voor Vlaanderen ook elke dag lokale vaccinatiecijfers. In de tabel of op de kaart kunt u de dagelijkse gegevens voor uw eigen gemeente opzoeken, ook het aantal toegediende boosterprikken:

De laatste stand van zaken per leeftijdsgroep

Ook de eerste en tweede prikken gaan ondertussen nog steeds verder, hieronder tonen we de laatste stand van zaken per leeftijdsgroep en regio:

Hoe doet België het in vergelijking met andere landen?

In deze tabel kunt u de vaccinatiegraad bekijken van de landen uit de Europese Unie of wereldwijd. De laatste kolom bevat de cijfers van de boosterprik: