Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Nederlandse staatssecretaris ontslagen na kritiek op coronapas

Staatssecretaris Mona Keijzer.Beeld ANP

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer is ontslagen nadat ze bedenkingen had geuit bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. Dat heeft het kabinet van de Nederlandse premier Mark Rutte aangekondigd.

en

“De uitspraken (...) gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn”, aldus een verklaring van de premier.

In het interview had Keijzer gezegd bedenkingen te hebben bij de coronapas. Ze wees in het interview onder meer op de hoge vaccinatiegraad en vindt het “niet uit te leggen” dat mensen via de pas moeten laten zien gevaccineerd of getest te zijn om toegang tot een café of restaurant te krijgen. 

“Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”, klonk het. 

Onenigheid

De kritiek van Keijzer kwam net op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. De coronapas is nodig om de anderhalvemeterregel af te kunnen schaffen, aldus het kabinet.

In het verleden heeft Keijzer zich vaker verzet tegen coronamaatregelen, maar nooit sprak ze zich zo in het openbaar uit tegen een besluit van het kabinet. Volgens de regels van de ministerraad moet een bewindspersoon de besluiten altijd steunen. “In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad”, staat in het reglement van orde voor de ministerraad.

Het afgelopen jaar is er in de Nederlandse regering wel vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Vooral de gevolgen voor de economie van de voorgenomen besluiten zorgden voor ernstige meningsverschillen. Het kwam daarbij tot flinke botsingen in de ministerraad. 

▶ Bekijk ook: Nederland voert coronapas voor horeca in

Video wordt geladen...