Direct naar artikelinhoud
NieuwsCorona

Regering-Jambon beslist vandaag over uitbreiding coronapas

Vlaams minister-president Jan Jambon kondigt de beslissing aan tijdens zijn Septemberverklaring.Beeld BELGA

De Vlaamse regering beslist deze ochtend over de uitbreiding van de coronapas naar de zorg en naar gemeenten waar de vaccinatiegraad laag is, zoals in de Vlaamse rand rond Brussel. De keuze voor het invoeren van die coronapas zal voor alle duidelijk altijd bij de burgemeester liggen, maar de Vlaamse regering stelt wel voorwaarden om een opbod en te veel verschillende regels te vermijden. 

Sowieso zal een burgemeester het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST), zoals de coronapas officieel heet, alleen mogen uitbreiden als de vaccinatiegraad in zijn gemeente lager is dan 70 of 75 procent: waar de grens zal liggen, wordt straks nog afgeklopt.

Ook zal worden vastgelegd op welke locaties het certificaat dan gebruikt mag worden. Zo is er bijvoorbeeld nog veel discussie over het gebruik ervan in de horeca. Over het gebruik ervan in woon-zorgcentra en ziekenhuizen is de Vlaamse regering het eigenlijk eens. Mogelijk zal ze die uitbreiding ook meteen laten gelden voor heel Vlaanderen, zoals de sector vraagt. 

De bedoeling is dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de beslissing deze namiddag om 14 uur aankondigt tijdens zijn Septemberverklaring. Daar zal hij ook uit de doeken doen waar de regering van plan is om 900 miljoen euro te besparen.