Direct naar artikelinhoud
NieuwsSeptemberverklaring

Jobbonus, registratierechten en kinderbijslag: dit moet u weten over de Septemberverklaring

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft vanmiddag de Septemberverklaring van zijn regering afgelegd. In die verklaring zitten de plannen van de Vlaamse regering voor het komende werkjaar en de krachtlijnen van de begroting voor volgend jaar.

Dit zijn de belangrijkste punten uit de Septemberverklaring:

• Voortaan betaalt u 3 procent registratierechten bij de aankoop van uw eigen en enige woonst, nu betaalt u nog 6 procent.

• Voor een tweede (of derde, of vierde) woning betaalt u binnenkort 12 procent aan registratierechten plaats van de huidige 10 procent.

• De regering schrapt de ‘meeneembaarheid’ van de registratierechten. Tot nu kon je de registratierechten bij een verhuis deels in fiscaal mindering brengen bij de aankoop van een nieuw huis.

• Voor ingrijpende renovaties, met inbegrip van sloop en wederopbouw, die leiden tot het hoogste EPC, dalen de registratierechten van 5 naar 1 procent.

• De job-bonus wordt integraal uitgevoerd zoals afgesproken bij het regeerakkoord. Wie 1.700 euro bruto verdient, zal op maandbasis een netto premie krijgen van 50 euro. De bonus geldt voor startende zelfstandigen en voor werknemers.

• Aan de dienstencheques wordt niet geraakt. Vlaanderen belooft wel om “de inruilwaarde van de cheques eindelijk volledig te indexeren”.

Kinderbijslag zal minder snel stijgen dan eerst gepland. Terwijl een stijging van 2 procent was voorzien, zal dat nu slechts 1 procent bedragen. 

• Het departement Onderwijs zou het met 100 miljoen euro minder moeten doen, al is het nog onduidelijk waar de besparingen zich exact situeren.

Live

  1. Einde liveblog

    Hierbij sluiten we deze liveblog af.

  2. Vlaanderen investeert in Gentse infrastructuur

    De Vlaamse regering geeft groen licht voor een reeks belangrijke infrastructurele investeringen in Gent. Zo krijgt onder meer de stationswijk Dampoort een opwaardering: de R40 wordt er ondertunneld en er komen twee tramlijnen. De buurt vraagt al decennia om een infrastructurele opwaardering en de investering is een van de belangrijkste projecten waar burgemeester Mathias De Clercq (Open vld) zijn schouders onder zet.

  3. Vlaanderen biedt Wallonië lening of borgstelling aan voor heropbouw na overstromingen

    Jambon: "Ik doe hier en nu het aanbod om in de volgende dagen met de Waalse regering rond de tafel te gaan zitten om na te gaan of we Wallonië kunnen bijstaan via een lening of een borgstelling".

  4. Regering schrapt de ‘meeneembaarheid’ van de registratierechten

    Tot nu kon je de registratierechten bij een verhuis deels in fiscaal mindering brengen bij de aankoop van een nieuw huis.

    De hele hervorming van de registratierechten levert de Vlaamse overheid 140 miljoen euro op kruissnelheid in 2024. Het is vooral het schrappen van die meeneembaarheid die daar de grootste besparing betekent.

  5. Vlaamse regering gaat investeren in fietsinfrastructuur

    Voor elke 2 euro die een lokaal bestuur investeert in fietsinfrastructuur zal Vlaanderen daar één euro bovenop leggen, al is voorlopig niet duidelijk hoeveel de Vlaamse regering daarvoor opzijzet.

  6. Jambon: ‘Afvalbeleid moet scherper’

    Bedrijven zullen voortaan 25 euro in plaats van 13 euro per ton afval verbranding moeten betalen. "Letterlijk: de vervuiler betaalt", zegt Jambon, die onder meer verwijst naar de PFOS-affaire.

    “Het moet gedaan zijn dat bepaalde bedrijven denken dat ze om het even wat kunnen lozen in de natuur, en dat de mensen de rekening gaan betalen", zegt hij. "De tijd is voorbij dat bedrijven onze omgeving ongestraft kunnen vervuilen of verontreinigen. Gedaan dus met praktijken die leiden tot PFOS en andere smurrie in onze rivieren en in onze grond.”

  7. Vlaamse regering wil uiterlijk in 2027 aanknopen met een begrotingsevenwicht

    Minister-president Jan Jambon zegt in zijn Septemberverklaring dat de Vlaamse regering het structureel tekort van 1,8 miljard euro nog deze legislatuur zal halveren. "Uiterlijk in 2027 zal Vlaanderen opnieuw aanknopen bij begrotingsevenwicht", aldus Jambon. "Dat evenwicht zullen we bereiken zonder dat de volgende regering bijkomende besparingen moet zoeken."

    "Dat traject zit in de huidige maatregelen al ingebakken", zegt Jambon nog. "Vlaanderen heeft dus een duidelijk traject om haar begroting terug op orde te krijgen. Zodat we in de toekomst gewapend zijn bij een nieuwe crisis, zodat we ruimte over houden voor investeringen. Zodat we onze kinderen en kleinkinderen niet opzadelen met schulden van onverantwoordelijk beleid."

  8. Homans: 'Beschaam het vertrouwen van de kiezer en het parlement niet'

    Elk parlementslid moet zich bewust zijn van het voorrecht dat hij of zij als volksvertegenwoordiger heeft. Dat heeft Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, maandag gezegd in haar toespraak bij de opening van het nieuwe zittingsjaar. Elk parlementslid zou zijn taak "op een professionele manier ter harte moeten nemen". "Beschaam het vertrouwen niet, noch dat van de kiezer, noch dat van dit parlement", aldus Homans.

    Homans noemde haar niet bij naam en ze richtte de boodschap uitdrukkelijk aan alle parlementsleden, maar de goede verstaander denkt wellicht automatisch aan Sihame El Kaouakibi, het parlementslid dat al sinds oktober 2020 niet meer aan de vergaderingen in het Vlaamse halfrond deelneemt maar wel haar loon behoudt. De discussie over het statuut van parlementsleden en dan specifiek over de omgang met langdurig afwezige parlementsleden loopt volop.

    Na zowat 1,5 jaar vergaderen in afgeslankte samenstelling, kon het aantal aanwezigen in het Vlaams Parlement vandaag opnieuw opgetrokken worden van 39 naar 70 parlementsleden. Ook de spreekgestoeltes mogen opnieuw gebruikt worden. 

  9. Filip Dewinter opent parlementair jaar door ontslag El Kaouakibi te vragen

    Eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Filip Dewinter (Vlaams Belang) leidt de vergadering van deze middag in en roept meteen voormalig Open Vld-politica El Kaouakibi op om ontslag te nemen. ‘Ons parlement verdient beter’, aldus Dewinter. 

    Nadien neemt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans de voorzitterstoel weer over, maar niet voordat ze aan de werkneemster - die het zitje ontsmet - vraagt: "Ontsmet dat maar heel goed."

    El Kaouakibi kwam vorig jaar in opspraak omwille van mogelijke subsidiefraude met haar dansproject Let’s Go Urban en andere vzw’s. Open Vld startte daarop de procedure om haar uit de partij te zetten, waarna het parlementslid zelf de beslissing nam om haar partijkaart in te leveren.

    Vandaag zetelt El Kaouakibi als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Al liet ze zich niet meer zien in het halfrond. El Kaouakibi is sinds oktober vorig jaar officieel in ziekteverlof. Dat ziekteverlof liep af op 31 augustus, maar werd verlengd tot eind november, met een nieuw ziektebriefje.

  10. Kinderbijslag stijgt trager, dure PS-voorstellen: begroting veroorzaakt spanningen op federaal en Vlaams niveau

    Na de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) straks zullen we weten welke maatregelen en besparingen de Vlaamse regering exact in petto heeft. De federale regering begint deze week aan haar extreem lastige begrotingsbesprekingen.

    Lees de analyse.

    De liberale voorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) maken zich druk over de dure voorstellen van de PS.Beeld Photo News
  11. Regering-Jambon beslist vandaag over uitbreiding coronapas

    De Vlaamse regering beslist deze ochtend over de uitbreiding van de coronapas naar de zorg en naar gemeenten waar de vaccinatiegraad laag is, zoals in de Vlaamse rand rond Brussel. De keuze voor het invoeren van die coronapas zal voor alle duidelijk altijd bij de burgemeester liggen, maar de Vlaamse regering stelt wel voorwaarden om een opbod en te veel verschillende regels te vermijden.

    Lees meer.