Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsZaak Sanda Dia

Familie Sanda Dia reageert tevreden op terugtrekking rechter: ‘Geen bijkomend tijdsverlies’

Sanda Dia.Beeld VTM

Een van de bijzittende rechters in de zaak-Reuzegom heeft zich teruggetrokken. Daardoor riskeert het proces, over de dood van student Sanda Dia na een studentendoop, geen bijkomende vertraging.

Bij de start van het proces, vrijdag, wierp Louis De Groote, advocaat van Reuzegom-preses J.J., op dat er een mogelijk probleem was met de samenstelling van de correctionele rechtbank. Een van de bijzittende rechters was namelijk verbonden aan de KU Leuven, waar niet alleen slachtoffer Sanda Dia maar ook de achttien beschuldigde Reuzegommers studeerden. 

“Dat is voor ons problematisch omdat de KU Leuven reeds een benadeelde partij is en omdat zij verschillende keren een standpunt heeft ingenomen gedurende het onderzoek, publiekelijk”, aldus advocaat De Groote. Na een korte schorsing ging de rechtbank niet op de zaak in maar legde ze de agenda van het proces vast. Op 12 oktober is er de volgende zitting, met getuigenissen van deskundigen.

Nieuwe wrakingsprocedure

De vrees was dat – als de bijzittende rechter dan nog steeds zou zetelen – ze op die 12de oktober gewraakt zou worden. En dat zou opnieuw tot uitstel geleid hebben. Door zich nu terug te trekken is dat gevaar geweken. Namens de vader, broer en schoonzus van Sanda Dia reageert advocaat Sven Mary tevreden: “Ik kan deze beslissing enkel toejuichen omdat geen bijkomend tijdsverlies wordt geleden en we vooruitgang kunnen boeken”, zegt hij.

Ook bij de verdediging is te horen dat dit een verstandige zet is van de rechtbank.

Op het proces staan achttien leden van de studentenclub Reuzegom terecht voor de dood bij een studentendoop van Sanda Dia (20). Ze riskeren in theorie tot 15 jaar cel. 

Lees ook: 

Zal proces-Reuzegom opnieuw vertraging oplopen? Advocaat Sven Mary vreest nieuwe wrakingsprocedure

Wat valt op bij de start van het proces-Sanda Dia? ‘Ik verneem dat de familie het heel zwaar heeft’

Welke straf riskeren de 18 Reuzegommers?