Minister van Financiën Vincent Van Peteghem: “We moeten vandaag hervormingen doen, the time is now”

Vincent Van Peteghem ©  fvv

“Ik wil niet naar deze periode terugkijken en vaststellen dat we kansen gemist hebben. We moeten vandaag grote hervormingen doen.” Dat was dinsdag de boodschap van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem tijdens het openingscollege van de vakgroep Economie aan de UGent. De CD&V-minister gaf er een gastcollege met als titel ‘Bouwen aan Morgen’. Hij nam ook de tijd om vragen te beantwoorden van de eerstejaarsstudenten.

jvh
Bron: BELGA

Minister Van Peteghem schuwde de grote woorden niet. “We zitten op een scharniermoment. Nu gaan we het moeten doen. Ik ben echt overtuigd dat deze periode exceptioneel, ja, historisch is.” Hij vergeleek de periode van vandaag met het Globaal Plan van Jean-Luc Dehaene. Ook hij voerde hervormingen door omdat ons land absoluut wou meedoen met de euro. Die krachtinspanning vergelijkt minister Van Peteghem met een marathon: “Dehaene liep een marathon, wij moeten ook een marathon lopen. The time is now.”

Concreet gaat het dan om meer mensen aan het werk krijgen, een hervorming van het pensioenstelsel doorvoeren en een fiscale hervorming realiseren. Het publiek was sceptisch. Is er wel genoeg eenheid binnen de Vivaldi-regering om dit tot een goed einde te brengen? Staan de partijen niet te ver van elkaar? Van Peteghem antwoordde met Will Tura: “Hoop doet leven”, en stelde vast dat meer eenheid in de sociaal-economische standpunten binnen de regering in het verleden geen grote resultaten heeft gebracht: “De Zweedse regering was ideologisch veel hechter. Die zou de grote hervormingen uitvoeren. Wel, dat is niet gelukt”, zo kijkt Van Peteghem terug op de regering-Michel. 

Van Peteghem kwam naar de UGent op uitnodiging van hoogleraar Economie Koen Schoors. Die vond de uiteenzetting van de financiënminister een “hoopgevend pleidooi”. “We moeten structureel werken. Ik pleit al langer voor een taxshift: lagere lasten op werknemers, hogere milieubelastingen en misschien ook extra lasten op kapitaal. Ik zie dat dit nu aan het gebeuren is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen