Durbuy wil “virus safe” stad worden met behulp van artificiële intelligentie

 ©  Joris Herregods

De stad Durbuy heeft de belangrijkste evenementenzaal uitgerust met technologie die de lucht moet zuiveren van virussen en bacteriën. In de toekomst volgen ook andere gebouwen. Durbuy hoopt op die manier de eerste “virus safe” stad te worden.

Bron: BELGA

Daarvoor heeft de stad de handen in elkaar geslagen met het bedrijf Clean Air Safe. In de eerste fase werd de zaal Mathieu de Geer uitgerust met technologie om de lucht te zuiveren van virussen en bacteriën.

De installatie omvat meerdere apparaten die zowel het CO2-niveau als het aantal aanwezige personen monitoren. Als bepaalde drempelwaarden worden overschreden, worden de virussen opgevangen en vernietigd. Alles verloopt autonoom via een programma dat het bedrijf NRB rond artificiële intelligentie heeft ontwikkeld. “Het eindresultaat is een toepassing waarmee bezoekers live de luchtkwaliteit van een bepaalde locatie kunnen raadplegen en zo het veiligheidsniveau kunnen meten”, benadrukt Stéphane Van Autgaerden van Clean Air Safe.

In de nabije toekomst zullen nog andere locaties in de stad met dezelfde technologie worden uitgerust. “Hoe meer ruimten op die manier worden uitgerust, hoe ‘virusveiliger’ de stad Durbuy zal zijn, terwijl de artificiële intelligentie de verkregen gegevens zal inzetten om het programma steeds doeltreffender te maken”, vervolgt Van Autgaerden, die hoopt dat andere steden en gemeenten het voorbeeld van Durbuy zullen volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen