©  BELGAIMAGE

‘Propere Handen’ zorgt voor klamme handjes: onderzoek in eindfase, straks eerste dagvaardingen

Het onderzoek ‘Propere Handen’ zit in een eindfase, binnenkort bepaalt het parket wie het allemaal voor de rechter wil dagen. De gevolgen dreigen voor zo goed als alle Belgische eersteklasseclubs belangrijk te zijn, want zo goed als allemaal hebben ze ooit wel zaken gedaan met makelaar Dejan Veljkovic.

Bijna dag op dag drie jaar na het begin van operatie ‘Propere Handen’ naar corruptie in de voetbalwereld zit het onderzoek in een eindfase. Een van de volgende dagen tekent makelaar Dejan Veljkovic, de eerste spijtoptant uit de Belgische gerechtelijke geschiedenis, een definitief akkoord met het ­federaal parket. Dat vernam onze redactie. Daarna kan het parket zijn eindvordering afwerken, waarin het bepaalt wie het voor de rechtbank wil dagen. Ook dat is normaal gezien nog een kwestie van weken.

Het gaat volgens onze informatie over vele tientallen personen. Onder hen zowel de betrokkenen bij de corruptiezaak KV ­Mechelen - Waasland-Beveren als de scheidsrechters Bart Vertenten en ­Sébastien Delferière. Maar ook bestuurders van verschillende clubs die transfers ­hebben gedaan met Veljkovic en mee­gestapt zijn in zijn systeem van verdoken commissies zullen mee worden gedaagd. Sommigen lieten zich daar door Veljkovic ook nog eens rijkelijk voor vergoeden.

Of de bestuurders die zaken deden met Veljkovic allemaal voor de rechter zullen moeten komen, is een andere vraag, want allicht zullen de meesten hun rechtszaak proberen af te kopen en zullen ze aansturen op een minnelijke schikking.

44 adressen

Nadat op 10 oktober 2018 politieagenten waren binnengevallen op 44 adressen in een grootschalig onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal, koos spilfiguur en ­spelersmakelaar Dejan Veljkovic voor de vlucht vooruit. De Servische Belg nam als eerste ooit in ons land het statuut van ­spijtoptant aan. In ruil voor ‘volledige en oprechte verklaringen’ kreeg hij een ­strafvermindering aangeboden: een ­celstraf met uitstel en een geldboete.

Sporza bracht op zijn site gisteren twee van de vele verhalen die Veljkovic kort na zijn arrestatie aan de speurders vertelde. In het ene vertelt Veljkovic aan de speurders hoe de ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck hem inschakelde om scheidsrechter Delferière te benaderen. Veljkovic moest Delferière vragen om ­‘correct’ te fluiten tijdens de match Club Brugge - Anderlecht in het voorjaar van 2017. Iets wat Veljkovic naar eigen ­zeggen ook heeft gedaan. De match zelf kende een correct verloop.

Ongezond

In het tweede verhaal zou ­Delferière zijn vriend, de toenmalige coach van Charleroi ­Felice Mazzu, hebben aangeboden als klant aan makelaar Veljkovic. Mazzu was op zoek naar een andere club. Volgens Veljkovic vroeg Delferière geld voor zijn bemiddelingswerk. Volgens onze informatie is geen enkele van beide verhalen door het gerecht weerhouden tegen de betrokkenen bij gebrek aan bewijs. Maar de verhalen tonen op zijn minst de ongezonde verwevenheid tussen clubleiders, makelaars en scheidsrechters.

Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, wilde niet reageren. Ook Mazzu en Delferière gaven geen commentaar. Herman Van Holsbeeck ontkende met klem.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL