Iconisch “huis van de hoop” verliest nu toch strijd tegen lavastroom op La Palma

Het huis dat aan de enorme lavastroom na de vulkaanuitbarsting op La Palma wist te ontsnappen, is nu toch verwoest. Dat meldt de fotograaf die het beeld van “het huis van de hoop” had gemaakt. “We zullen een nieuw teken van hoop moeten zoeken.”

mtm
Bron: De Telegraaf, NOS

Een alleenstaand huisje op La Palma dat volledig omgeven werd door een zwarte stroom lava, maar zelf gevrijwaard bleef. De foto van Alfonso Escalero ging de wereld rond. Als beeld van hoop na de verwoestende uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op het Canarische eiland La Palma.

Maar diezelfde fotograaf heeft nu slecht nieuws. Het huisje is alsnog verwoest, zo schrijft Escalero op Facebook. “Het huis van de hoop bestaat niet langer. We zullen een nieuw teken zoeken waardoor je in deze moeilijke dagen hoop kan blijven houden.”

Gevaar voor giftige dampen

De lavastroom van de Cumbre Vieja, die midden september uitbarstte, heeft intussen de Atlantische Oceaan bereikt. Dat heeft het Spaanse vulkanologisch instituut bekendgemaakt. Als lava, met een temperatuur van 1.000 graden Celsius, in contact komt met zout water kunnen er giftige dampen ontstaan.

Op televisiebeelden was te zien hoe witte stoom opsteeg vanaf de kustlijn bij Playa Nueva, waar de lava de zee in stroomde. Experts waarschuwden eerder voor mogelijke explosies en uitstoot van giftige gassen wanneer de lava de zee zou bereiken. Voor de lava de zee bereikte, waren daarom al duizenden mensen geëvacueerd. Drie kustdorpen werden afgesloten.

Dinsdag riep de Spaanse regering La Palma vanwege de vulkaanuitbarsting uit tot rampgebied. Daarmee komen onder meer noodsubsidies en andere steunmaatregelen beschikbaar. Het eerste steunpakket heeft een waarde van 10,5 miljoen euro.

De lavastromen hebben op La Palma bijna zeshonderd woningen, kerken en plantages verwoest. Duizenden mensen op het Canarische eiland, met 83.000 inwoners, zijn geëvacueerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER