Wat verandert er op 1 oktober voor je portefeuille?

Traditiegetrouw brengt een nieuwe maand een aantal veranderingen met zich mee. Sommige wijzigingen zullen we in onze portefeuille voelen. Een overzicht.

Einde verlaagde btw in de horeca

Als gevolg van de coronacrisis had de regering in mei beslist om de btw voor horecazaken tijdelijk te verlagen naar 6 procent. Die verlaging moest de horeca door die moeilijker periode helpen. De steunmaatregel loopt af op 1 oktober. Vanaf oktober gelden opnieuw btw-tarieven van 12 procent voor maaltijden en 21 procent voor drank in de horeca. Sommige horecazaken hebben al aangegeven dat ze de komende periode de prijzen zullen verhogen.

Hoger loon ambtenaren

De ambtenaren hebben zicht op een verhoging van hun loon. De ambtenaarslonen stijgen met 2 procent in oktober omdat de spilindex werd overschreden. Dat is dan weer een gevolg van de oplopende inflatie. In augustus versnelde de Belgische inflatie al voor de zevende maand op rij. Met 2,73 procent stond ze zelfs op het hoogste niveau sinds maart 2019. Daardoor werd de spilindex vroeger dan verwacht overschreden.

In september werden al de uitkeringen en pensioenen verhoogd als gevolg van die overschrijding van de spilindex. In de privésector worden de lonen op een later tijdstip verhoogd. Wanneer dat exact gebeurt, is afhankelijk van de cao, de collectieve arbeidsovereenkomst van de sector.

Banken mogen dividend uitkeren

De Belgische banken mogen vanaf volgende maand opnieuw een dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. De Europese Centrale Bank (ECB) had tijdelijk een verbod opgelegd aan de banken om er zo voor te zorgen dat ze over voldoende kapitaalbuffers beschikten om de mogelijke schokken van de coronacrisis op te vangen. De grootbank KBC heeft bijvoorbeeld al laten weten dat het de aandeelhouders een brutodividend zal uitbetalen van 3 euro bruto per aandeel. Aandeelhouders van ING hebben zich op een dividend van 0,48 euro bruto.

De Nationale Bank van België (NBB) vraagt wel dat de Belgische banken nog altijd voorzichtigheid aan de dag leggen in hun dividendbeleid. Ook de European Systemic Risk Board (ESRB), de instelling die waakt over de stabiliteit van het Europese financiële systeem, stuurde eerder deze maand een soortgelijke boodschap de wereld in.

Paspoort voor wie naar het VK reist

Wie vanaf volgend maand een bezoekje wil brengen aan het Verenigd Koninkrijk (VK) zal in het bezit moeten zijn van een paspoort. Dat is het gevolg van de Brexit. Aangezien het VK geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie is er ook geen sprake meer van vrij verkeer van personen. Dat betekent dus dat een identiteitskaart niet langer volstaat als je het Kanaal oversteekt. Sinds 1 januari betaal je in ons land 70,55 euro voor een paspoort (gewone procedure).

Er zijn enkele uitzonderingen, voor onder meer mensen die gebruikmaken van de EU-vestigingsregeling (EU Settlement Scheme) of daarvoor een aanvraag hebben ingediend, mensen die een familievergunning kregen onder het EU Settlement Scheme en grensarbeiders.

Versoepeling coronaregels

Op 1 oktober worden er opnieuw enkele coronaregels versoepeld. Zo verdwijnt de verplichting om in winkels, horecazaken en op het werk een mondmasker te dragen. Leerkrachten en leerlingen van het secundair onderwijs en leerkrachten van het basisonderwijs moeten eveneens geen mondmasker meer dragen. Enkel in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de treinstations en de luchthavens blijft de mondmaskerplicht bestaan, net als in zorginstellingen, voor personeelsleden en klanten van medische en niet-medische contactberoepen en bij allerhande evenementen met meer dan 500 mensen binnen, als die tenminste geen gebruik maken van de coronapas. 

Daarnaast mogen discotheken, dancings en nachtclubs opnieuw de deuren openen en is het opnieuw toegelaten om op café te dansen.

Vlaams beschermingsmechanisme stopt

Het Vlaams beschermingsmechanisme voor bedrijven die hinder ondervinden van de coronacrisis stopt vanaf 1 oktober. Deze zomer was er nog steun voor enkele sectoren die gesloten waren of omzetverlies leden, zoals hotels, discotheken, dancings en reisbureaus. Eind september loopt die steun af.

Voor het derde kwartaal kunnen de ondernemingen nog een tegemoetkoming krijgen als ze kunnen aantonen dat ze meer dan 60 procent omzetverlies leden. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober.

(jvdh)

Meer