Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Minister Vandenbroucke wil erkenning van Covid-19 als beroepsziekte fors uitbreiden: dit zijn de plannen

Minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld BELGA

Wie corona oploopt op de werkvloer, kan binnenkort tot 90 procent van zijn loon behouden. Minister van Volks­gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de ­erkenning van Covid als beroeps­ziekte fors uitbreiden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Dit zijn de plannen.

Hoe zit het vandaag?

Momenteel kan enkel het personeel in de gezondheidssector een coronabesmetting laten ­registreren als beroepsziekte. Voor gewone werknemers is het zo goed als onmogelijk om erkenning te krijgen. De redenering is dat zij bijna onmogelijk kunnen aantonen dat ze hun besmetting effectief op het werk hebben opgelopen.

Wat wil Vandenbroucke nu aanpassen?

Vandenbroucke wil daar verandering in brengen. Alle werknemers in alle sectoren moeten in de toekomst een aanvraag kunnen indienen bij de bevoegde overheidsdienst. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen werknemers tot 90 procent van hun loon behouden.

Zijn er voorwaarden?

Belangrijkste voorwaarde is dat binnen de veertien dagen in totaal vijf mensen op dezelfde werkvloer besmet zijn geraakt. Wanneer de regeling ingaat, zal dat met terugwerkende kracht zijn.