©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Chemiebedrijf 3M belooft investering van 125 miljoen euro om PFOS-crisis aan te pakken

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M heeft donderdag aangekondigd dat het de komende drie jaar in totaal 125 miljoen euro gaat investeren in het bestrijden van de PFOS-crisis rond zijn vestiging in Zwijndrecht.

Bron: BELGA

Het geld is volgens 3M bedoeld voor “nog betere technologieën” die PFAS-lozingen verder drastisch verminderen, het bepalen van de nodige acties voor remediëring en sanering voor PFOS en het ondersteunen van lokale landbouwers en bioboeren.

De aankondiging van 3M lijkt een antwoord op Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die tegen 1 oktober “volledige transparantie” van het bedrijf had gevraagd in verband met de lozing en verspreiding van gevaarlijke stoffen zoals PFAS en PFOS. 3M heeft nu naar eigen zeggen een plan klaar om de situatie aan te pakken.

“Een doordachte aanpak van PFAS moet worden ingegeven door wetenschap en feiten”, zegt Rebecca Teeters, Senior Vice President bij 3M. “3M zal investeren om de PFOS-verspreiding te saneren zoals wettelijk vereist door OVAM en landbouwers en bioboeren ondersteunen die plots hun inkomen zagen dalen. Wij gaan steevast technologieën installeren die onze lozingen nog beter beheren. Tegelijkertijd willen wij aan onze medewerkers in Zwijndrecht alle kansen geven.”

Concreet zegt 3M naar schatting 115 miljoen euro te investeren in technologie om proceslozingen “nog beter te controleren”. Het gaat onder meer om een “onmiddellijke optimalisatie” van de bestaande afvalwaterbehandelingstechnologie, de installatie van “innovatieve ionenwisselingstechnologieën” om de PFAS-lozingen met meer dan 90 procent te verminderen tegen maart 2022 en investeringen in aanvullende technologieën om tegen 2024 meer dan 99 procent van de PFAS uit het geloosde afvalwater te halen. De overige 10 miljoen euro zou dan bedoeld zijn om landbouwers in de omgeving een “eerste betaling” te geven in afwachting van een volwaardig steunplan en voor onderzoek rond remediëring en sanering van PFOS in een straal van 4 kilometer rond de fabriek.

Demir neemt plannen onder de loep

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir doet voorlopig geen uitspraken over de aankondiging van 3M dat het in totaal 125 miljoen euro gaat investeren in het bestrijden van de PFOS-crisis rond zijn vestiging in Zwijndrecht. Die aankondiging is volgens de N-VA-minister een reactie op de eerdere ingebrekestelling. “Die reactie zal door onze experten geanalyseerd worden”, klinkt het.

Minister Demir stelde 3M in gebreke en eiste transparantie en een “alomvattend plan van aanpak” tegen 1 oktober. In dat plan moet het chemiebedrijf garanties bieden op een hele reeks aspecten, gaande van de remediëring van de vervuiling tot alle info die het bedrijf heeft over PFAS en ook de manier waarop het bedrijf de schade wil vergoeden.

Minister Demir heeft 3M gevraagd om het plan te komen toelichten “in het gezelschap van een vertegenwoordiger die gemandateerd is om te onderhandelen”. Ze zal daarna de voorstellen bespreken in de schoot van de Vlaamse regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer