Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergieprijzen

Ook energiekoorts aan regeringstafel: Vooruit wil factuur met 350 miljoen euro verlagen, PS wil energiecheque

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld BELGA

De Vlaamse socialisten hebben een voorstel klaar om de hoge energiefactuur te verlagen. Het gaat om een investering van 350 miljoen euro, die volgens hen wordt opgehaald via de hogere btw-inkomsten op energie. ‘De energiefactuur is op enkele maanden verdrievoudigd. Dan moeten we als overheid nù ingrijpen’, zegt Conner Rousseau. Ook de PS heeft plannen.

en

Mocht iemand eraan twijfelen: de energiekoorts slaat hevig toe aan de onderhandelingstafel van de federale begrotingsgesprekken. Net op het moment dat de kern samenkomt voor haar conclaaf lanceert Vooruit een voorstel om de energiefactuur van de Belgen met ruim 350 miljoen euro te verlagen. Die centen komen uit de extra belastingen die automatisch naar de overheid vloeien. Als de energieprijzen stijgen, nemen namelijk ook de btw-inkomsten op energie toe.

Tussen juni 2021 en juni 2022 gaat het volgens Vooruit om een meeropbrengst van 350 miljoen euro. Dat is een eerste raming die wellicht nog iets hoger uitvalt, klinkt het. Hoe deze opbrengst naar de bevolking terug moet vloeien, laten de Vlaamse socialisten voorlopig open. Zolang het maar gebeurt. “De energiefactuur is op enkele maanden verdrievoudigd. Dan moeten we als overheid nù ingrijpen”, zegt partijvoorzitter Conner Rousseau.

Geen algemene btw-verlaging

Aanvankelijk waren de socialisten voor een algemene verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent. Maar volgens de andere Vivaldi-partijen is deze ingreep te duur. Daarom legt de partij nu dit alternatief op tafel. Ze gaat er daarbij vanuit dat ongeveer de helft van de Belgen een variabel energiecontract heeft en daardoor extra kwetsbaar is voor de prijzenpiek op de energiemarkt.

Opgelet: deze maatregel staat los van de mogelijke verlenging van het sociaal energietarief van 1 miljoen gezinnen. Hun gunstregime loopt eind dit jaar af, waardoor ze vanaf januari aankijken tegen een forse prijsverhoging. De socialisten willen beide maatregelen combineren. Uit een belronde blijkt dat de meeste Vivaldi-partijen ook wel geneigd zijn om het sociale tarief te verlengen, zodat de armste gezinnen de winter doorkomen. Voor wie en hoe lang is wel nog onduidelijk.

PS wil energiecheque van 100 euro.

Als het van de PS afhangt, wordt het sociaal tarief voor elektriciteit en/of aardgas structureel verankerd. Dat zei vicepremier en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne in ‘La Dernière Heure’. De Franstalige socialisten willen elk Belgisch gezin ook een eenmalige energiecheque van 100 euro geven. 

“Het gaat om een forfaitaire tussenkomst, een ‘one shot’ die de factuur van elk gezin rechtstreeks verlaagt”, zegt Dermagne. Een cheque van 100 euro per gezin heeft volgens hem een budgettaire impact van 524 miljoen euro. “Over het bedrag kan onderhandeld worden, maar 100 euro lijkt ons betekenisvol.”