Topministers zitten samen om maatregelen tegen stijgende energieprijzen te bespreken: wat ligt er op tafel?

De topministers van de federale regering zitten deze namiddag samen om de stijgende energieprijzen te bespreken. Volgens de meest recente berichten liggen er verschillende maatregelen op tafel om de hoge energiefactuur voor gezinnen ietwat te compenseren. Dit is wat we weten.

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen weken zijn de energieprijzen fors gestegen. Voornamelijk de gas- en olieprijzen zitten stevig in de lift. Door die oplopende prijzen zullen veel gezinnen diep in hun buidel moeten tasten om de energiefactuur te betalen. De federale regering onderzoekt wat het kan doen om die prijzen alsnog binnen de perken te houden.

“Snel maatregelen nemen”

De stijgende prijzen houden niet alleen de gezinnen wakker. Ook de politici zitten met de handen in het haar. Ze zoeken naar manieren om de stijgende energieprijzen alsnog binnen de perken te houden. Eerder werd er gesuggereerd dat mogelijke maatregelen pas van kracht zullen zijn vanaf 1 januari, maar Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, roept op om sneller met maatregelen over de brug te komen.

“”Het is niet zo eenvoudig om dat met een vingerknip te veranderen, maar het mag niet tot januari duren”, zei hij zaterdagochtend in een interview met De ochtend op Radio 1. “Wij zijn voor een verlaging van de btw naar 6 procent, want in principe is elektriciteit is geen luxeproduct.” Hij voegde er wel meteen aan toe dat er geen draagvlak is binnen de regering om zo’n verlaging door te voeren.

Hoe dan ook zal de regering extra btw-inkomsten ontvangen door de stijgende energieprijzen. Die belasting wordt immers berekend op basis van de actuele energieprijs. De regering zoekt nu naar manieren om die extra inkomsten te gebruiken om de gezinnen te helpen hun energiefactuur te betalen. “De ministers van de federale regering zitten zaterdagnamiddag samen om te bekijken hoe we dit het best kunnen doen”, aldus Rousseau.

Verlenging sociaal tarief

Wat ligt er dan wel op tafel? Er zouden volgens de jongste berichten drie voorstellen op tafel liggen. De verlenging van het sociaal tarief voor de laagste inkomens vanaf 1 januari is daar één van. Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, heeft daar donderdag nogmaals voor gepleit.

Eind vorig jaar besliste de federale regering om het sociale tarief uit te breiden zodat een miljoen gezinnen onder dat tarief vallen. Die uitbreiding zou normaal eind dit jaar aflopen, maar Van der Straeten wil dus dat die uitbreiding verlengd wordt. “Dankzij de uitbreiding van het sociaal tarief zijn 1 miljoen gezinnen beschermd tegen de stijgende prijzen”, liet ze via Twitter weten.

Verlaging accijnzen en energiecheque

Voorts bekijken de federale ministers of het mogelijk is om de accijnzen te verlagen. Een aanzienlijk deel van het energietarief bestaat immers uit belastingen en heffingen. In Vlaanderen zijn de elekriciteitskosten slechts goed voor 32 procent van het totaaltarief. Voor aardgas is dat 63 procent. Dat leren de cijfers van de federale energieregulator CREG.

Links: elektriciteitstarief, rechts: gastarief – Bron: Creg

Tot slot is de PS een voorstander van een energiecheque. “Het gaat om een forfaitaire tussenkomst, een ‘one shot’ die de factuur van elk gezin rechtstreeks verlaagt”, liet Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie, vrijdag weten in een interview met La Dernière Heure. “Over het bedrag kan onderhandeld worden, maar 100 euro lijkt ons betekenisvol.” De overige regeringspartijen reageerden tot nu toe koeltjes op dat voorstel.

Lees ook:

Meer