Direct naar artikelinhoud
NieuwsDerde prik

Taskforce Vaccinatie: ‘Voorlopig geen argumenten voor derde prik voor hele bevolking’

Taskforce Vaccinatie: ‘Voorlopig geen argumenten voor derde prik voor hele bevolking’
Beeld Tim Dirven

‘Er zijn voorlopig geen argumenten voor een derde prik voor de hele bevolking.’ Dat zegt de voorzitter van de Taskforce Vaccinatie, Dirk Ramaekers. Volgens Ramaekers koos ons land voor zekerheid door al mee te stappen in een Europese bestelling van (vooral) Pfizer-vaccins, maar betekent dat niet meteen dat die derde prik er voor iedereen komt.

Een zogenaamd ‘boostervaccin’ wordt momenteel al gegeven aan mensen met verlaagde immuniteit en bewoners van woonzorgcentra en de beslissing is ook al genomen om 65-plussers en patiënten van assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, psychogeriatrische voorzieningen en psychiatrische verzorgingstehuizen zo'n derde prik te geven. Zij worden de komende maanden ingepland, afhankelijk van onder meer wanneer ze hun eerste en tweede prik kregen. “De situatie is minder dringend dan bij die eerste prikken”, zegt Ramaekers.

Wetenschappelijk zijn er volgens Ramaekers nog “absoluut geen argumenten” om vervolgens over te gaan tot een boostervaccin voor de hele bevolking. Ook voor een beslissing over een eventuele vierde prik voor mensen met immuniteitsproblemen is het volgens de Taskforce nog veel te vroeg. “We moeten eerst het effect van de derde prik afwachten”, zegt Ramaekers.

Met de Europese bestelling zit ons land wel in een luxepositie op het vlak van vaccinvoorraad. Op die manier moeten eventuele volgende vaccinatiecampagnes niet meer afhangen van hoe snel de leveringen gebeuren, klinkt het nog. Overschotten kunnen dan weer worden doorgegeven aan het Covax-programma van de VN.