Geert De Rycke
Volledig scherm
PREMIUM
© Geert De Rycke

Helft van jonge mensen klopt aan bij mama of papa om een eerste huis te kunnen kopen

Bijna de helft van de jongeren die een eerste woning willen kopen, krijgt geld toegestopt van hun ouders of kunnen bij hen lenen. Gemiddeld geven mama en papa maar liefst 58.000 euro cadeau. De eigen inbreng van de 25- tot 30-jarigen daarentegen is met 73.000 euro dan weer vrij beperkt. 

97 reacties

  • J. VAN SCHUERBEECK

    3 jaar geleden
    Een huis bouwen of kopen is altijd al duur geweest. In de jaren zeventig waren de rentevoeten veel hoger en kon men in vele gevallen weinig of niks aftrekken. Nu zijn de leningen spotgoedkoop en kan men heel wat geld van de lening recupereren van de belastingen en de jongere kan zonder hulp niet meer bouwen ? Hij kan misschien niet meer sparen ook ?
  • Anoniem

    3 jaar geleden
    Yep ken er ook die hun kinderen geld gegeven hebben voor een huis en na een paar jaar waren ze uiteen en weg hun gegeven eurootjes.Kan iedereen aanraden die van plan is geld te geven voor aankoop van een huis het toch bij de notaris laten vastleggen en het niet zomaar op zoon of dochterlief zijn rekening te storten want ook al kom je achteraf met zo'n uittreksel je kan bij eventuele scheiding van kinderen er niks mee aanvangen. Voor 't minste gaat men uiteen vandaag ,dus maar beter vooruit zien
  • Nico Herbots

    3 jaar geleden
    De bouwgrond- en huizenprijzen zijn op 40 jaar tijd vlot x 25 gegaan, de lonen hooguit x 4. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat in verhouding het vastgoed dus effectief onbetaalbaar is geworden voor het gros van de mensen. Ook de prijzen van gas, water, elektriciteit en veel grondstoffen en dus bouwmaterialen zijn de laatste jaren los door het dak gegaan. Vroeger was het leven inderdaad simpeler, maar ook véél goedkoper. Zelfs met de hoge rente van toen is het nog geen vergelijk.
  • Dirk Van Brussel

    3 jaar geleden
    Wat maken we toch graag de rekening van een ander (in dit geval de jongeren). Toen en nu vergelijken is appelen met peren vergelijken. En neen, ik ben al een tijd op pensioen dus geen jongere.
  • Diana Huysmans

    3 jaar geleden
    Banken zijn hier de winnaars,zij zijn degenen die geen 100% meer lenen en zo zijn er vele die uit de boot vallen om een huis te kunnen kopen.tweed punt je moet op de privé markt dikwijls meer geven aan huur dan aan een hypotheek maar toch krijg je geen hypotheek. Wat een verwrongen situatie.