©  BELGA

Advocaat van spijtoptant Dejan Veljkovic voorspelt nieuwe bom in het Belgisch voetbal: “Clubs moeten degraderen uit eerste klasse”

Spelen er volgend voetbalseizoen nog maar 13 of 14 clubs in eerste klasse? Als het van Kris Luyckx, advocaat van ex-makelaar en spijtoptant Dejan Veljkovic, afhangt wel. “Als de voetbalbond consequent is, zullen bepaalde clubs moeten degraderen”, zegt Luyckx. Maak u op voor alweer een bom in het Belgische voetbal.

“De conclusie na drie jaar onderzoek is dat het systeem van zwarte commissielonen, zwarte salarissen, valse scoutingscontracten, ontduiking RSZ,... was in het Belgisch voetbal wijd vertakt”, zei Luyckx gisteren in De Afspraak op Canvas. Hij weigerde namen te noemen maar gooide wel cijfers op tafel die doen duizelen.

“Mijn cliënt is in twee jaar 47 of 49 keer ondervraagd, meer dan 200 uur in totaal. Daarin vertelde hij dat hij bijna 40 miljoen euro door zijn handen heeft weten gaan. Dat is zwartgeld dat hij heeft uitgedeeld. Daarvan is er 4 miljoen euro bij hem blijven plakken. Er zijn vijftig transfers waar iets fundamenteel verkeerd is gegaan, in totaal honderd contracten waarbij is gefraudeerd. Ik verwacht dat de rekening zal worden gepresenteerd aan 30 tot 40 mensen. Bestuursleden, trainers en misschien zelfs voetballers zitten in het dossier.”

De advocaat heeft het over individuen maar waarschuwt vooral de clubs.

“Bijna elke profclub bediende zich van dat systeem, deden mee met die praktijken. Sommigen maakten er zelfs hun businessmodel op. Voor sommige clubs was dat overleven. Spelers en trainers werden zo goedkoper. Dat is een vorm van concurrentievervalsing. De Belgische voetbalbond wacht op het afsluiten van dit onderzoek. Als de voetbalbond consequent is, dan gaan we volgend seizoen niet met veel ploegen in eerste klasse spelen. Er zal door die clubs natuurlijk wel gewezen worden naar vorige bestuursleden maar de bond moet consequent zijn. Bepaalde clubs zullen moeten degraderen als het reglement op de juiste manier wordt toegepast.”

Toen het parket drie jaar geleden voor het eerst opening van zaken gaf over de frauduleuze praktijken noemde federaal magistraat Wenke Roggen in dit verband de namen van KV Mechelen, Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard.

Ondergedoken

Luyckx is de advocaat van Dejan Veljkovic, spijtoptant in de operatie Propere Handen, het gerechtelijk onderzoek naar financiële malversaties en omkoping in het Belgische voetbal. Veljkovic was een makelaar die net als vele andere kopstukken uit ons voetbal op 10 oktober 2018 van hun bed werden gelicht en uiteindelijk werd beschuldigd van het leiderschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en fiscale fraude. Met de dreiging van een gevangenisstraf boven het hoofd besloot hij in samenspraak met zijn advocaat Kris Luyckx als spijtoptant te fungeren. Zo kwam hij ervan af met vijf jaar gevangenisstraf met uitstel en een boete van 80.000 euro met uitstel. De ongeveer vier miljoen euro die hij heeft verduisterd, wordt verbeurd verklaard. Door zijn verklaringen heeft Veljkovic wel wat mensen aan de galg gepraat.

“Nu begint het proces voor andere mensen”, aldus nog Luyckx. “Er zullen er veel boos op hem zijn. Er is voor spijtoptanten automatisch bescherming voorzien, die loopt tot vandaag. In het begin zat hij zelfs ondergedoken. In het verleden zijn er signalen geweest dat het beter was hem te beschermen. Wat belangrijk is: het gerecht heeft alleen substantiële en waarachtige verhalen in het dossier opgenomen. Zaken uit het dossier die niet bewezen zijn, zijn echter ook in de publiciteit gekomen (vorige week rond de RTBf-reportage ‘Le milieu du terrain’, nvdr). Daar moet men mee oppassen.”

Openheid in de zaak wordt tegen het einde van dit jaar verwacht.

“Het definitieve akkoord is getekend (vorige week donderdag, nvdr)”, aldus nog Luyckx. “Eén van de volgende stappen is dat dit door het Hof van Beroep wordt bekrachtigd. Veljkovic mag geen nieuwe feiten meer plegen. Hij heeft geen spijt. Doordat hij spijtoptant is, heeft hij het dossier vooruit geholpen. Ook de Belgische staat is ermee gediend. Van die 40 miljoen uitgedeelde gelden, kan de fiscus gemakkelijk 100 miljoen euro recupereren.”

(Ludo Vandewalle)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer