©  Joris Herregods

Water-Link en Pidpa bundelen krachten in strijd tegen waterschaarste: laatste rechte lijn richting fusie ingezet

Antwerpen -

Om de klimaatuitdagingen het hoofd te kunnen bieden, gaan de drinkwatermaatschappijen Water-Link en Pidpa op in één watermaatschappij voor de hele provincie. Met de ondertekening van een zogenaamde Letter of Intent wordt de laatste rechte lijn richting die fusie ingezet.

LEES OOK: André Gantman (Water-Link) en Mieke Van den Brande (Pidpa): “De waterprijs gaat niet omhoog na onze fusie”

In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) ondertekenden de Pidpa-voorzitter Mieke Van den Brande en Water-Link-voorzitter André Gantman een Letter of Intent. Daarmee engageren ze zich om een voorstel tot fusie uit te werken. Die zal eind 2022 worden voorgelegd aan de aangesloten gemeenten.

Pidpa en Water-Link zijn in de provincie Antwerpen al meer dan honderd jaar actief in de drinkwatervoorziening en bijna twintig jaar als rioolbeheerder. Met de klimaatverandering merken beide drinkwatermaatschappijen dat ze hun krachten moeten bundelen. Door perioden van droogtes en onregelmatige regenval dreigt de drinkwaterbevoorrading in gedrang te komen. Pidpa haalt het water uit de grond, terwijl Water-Link werkt met oppervlaktewater. Daardoor vullen ze elkaar goed aan.

Daar samen te gaan, kunnen ze niet alleen gebruikmaken van elkaars kennis, maar ook voldoende geld op tafel leggen voor de ontwikkeling van nieuwe technologie rond bijvoorbeeld het recycleren van water.

Vierde laatste

Vlaams minister Demir juicht de fusieplannen toe.

“Er zijn zes à zeven drinkwatermaatschappijen in Vlaanderen en over dit cijfer zijn er zelfs discussies”, zegt Demir. “Dat zijn er te veel. Ik hoop dat de fusie tussen Water-Link en Pidpa nu een voorbeeld zal zijn voor anderen. Als ze dit niet doen, dan zal Vlaanderen verplicht zijn om op te treden.”

Minister Demir woonde de ondertekening bij van de Letter of Intent door Mieke Van den Brande (Pidpa) en André Gantman (Water-Link). © Jan Van der Perre

De minister onderstreept het belang van samenwerking in het garanderen van de waterbevoorrading.

“De kaart van Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling confronterend”, zegt de minister. “Vlaanderen staat op de vierde laatste plaats wat waterbeschikbaarheid betreft. Als we dus niets doen, zullen er regio’s in Vlaanderen zijn waar er geen drinkwater meer uit de kraan komt.”

Vlaanderen maakte een half miljard euro vrij voor de Blue Deal. Dit moet projecten steunen die bijvoorbeeld beletten dat regenwater gewoon via de riool wegloopt. Zo’n 200 miljoen euro gaat naar het creëren van natte natuur.

“Het is belangrijk dat we water weer ruimte geven”, zegt Demir. “Dit kan ook door de aanleg van bufferbekkens en het verdiepen en verbreden van rivieren. Zo verhogen we de watercapaciteit.”  svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER