Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergieprijzen

Het blijft records regenen: prijzen voor gas en stroom stijgen opnieuw

Het blijft records regenen: prijzen voor gas en stroom stijgen opnieuw
Beeld REUTERS

De stijging van de prijzen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en aardgas kent maar geen einde. Dinsdagochtend gaat er vlot nog eens 10 procent bij.

en

De Europese gasprijs is dinsdag door de grens van 100 euro per megawattuur gebroken. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, stijgt 10 procent tot 106 euro/MWh. 

Op de stroommarkt is de nervositeit dinsdag nog groter. Elektriciteit voor levering in november stijgt naar 255 euro/MWh, een stijging met meer dan 10 procent. Volgens handelaar Matthias Detremmerie van leverancier Elindus is er sprake van “blinde paniek” onder traders.

De krapte op de energiemarkt zorgt al weken voor recordprijzen. Maandag werd bekendgemaakt dat de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, voor het eerst met aardgas werd gevuld. Het ging om een test. Wanneer de pijpleiding effectief in werking treedt, is nog niet bekend.

Lees ook:

Moet je vandaag nog snel je energiecontract aanpassen om te besparen? Experts over de hoge energieprijzen

Ook stookolie duurder

De prijs van stookolie (gasolie verwarming 50S) stijgt ondertussen ook naar het hoogste peil in bijna drie jaar. De maximumprijs - vanaf een bestelling van 2.000 liter - stijgt morgen met 2 cent naar 0,75 euro per liter. Dat meldt de FOD Economie.

Het is van 5 november 2018 geleden dat de prijs per liter nog eens de kaap van 0,75 euro overschreed. In april vorig jaar kostte een liter nog 0,32 euro.

De vraag naar ruwe olie, benzine en diesel is wereldwijd groot vanwege het economisch herstel na de coronapandemie, terwijl het aanbod beperkt is. De OPEC+, de groep van olieproducerende landen, kondigde maandag aan niet meer olie te zullen produceren dan gepland, ondanks de druk vanwege tekorten.

De stijgende olieprijzen laten zich ook voelen aan pomp: de dieselprijs blijft records breken, terwijl de benzineprijs vorige week het hoogste niveau sinds 2014 bereikte.