Een warmtenet aan de Scheldelaan brengt de restwarmte van de industrie tot in de woningen. © Wim Hendrix

Antwerpen zet stap naar uitrol warmtenet: 33.500 woningen tegen 2030

Antwerpen -

Om tegen 2030 zo’n 33.500 woningen of 10% van de huidige warmtevraag te kunnen loskoppelen van verwarming op basis van fossiele brandstoffen, zet het Antwerpse stadsbestuur met de ‘roadmap warmtenet 2030’ een belangrijke stap vooruit. Dit zou neerkomen op 71.000 ton minder CO2-uitstoot.

Sacha Van Wiele

Om deze doelstelling uit het Antwerpse klimaatplan 2030 te kunnen realiseren, is de aanleg nodig van warmtenetten. Die brengen restwarmte van de industrie tot in de woningen. Daarvoor zijn bijkomende leidingen nodig die de industrie aan de Scheldelaan en de Melselepolder kunnen aankoppelen aan het stedelijke warmtenet.

Het warmtenet vraagt wel een investering van ongeveer 400 miljoen euro. Een stappenplan wordt vastgelegd rond welke projecten er worden opgestart in de periode 2023-2025. In het voorjaar van 2022, na gesprekken met alle partners, wil de stad de definitieve roadmap goedkeuren.

Warmteleiding langs Ring

De doelstelling is om het warmtenet uit te breiden waarbij tegen 2050 tot tweehonderdduizend gezinnen kunnen genieten van deze duurzame verwarmingsmethode. Het net zal zich in eerste instantie uitstrekken van noord naar zuid via de Scheldekaaien en op Linkeroever. In een latere fase kan ook langs de Ring een warmteleiding worden aangelegd.

“Vele tienduizenden woningen en honderden stadsgebouwen zullen duurzaam verwarmd kunnen worden, zonder een gram CO2 extra uit te stoten”, zegt leefmilieuschepen Tom Meeuws (Vooruit). “Met het voorliggend ontwerp concretiseren we de bijdrage van warmtenetten in het halveren van onze stedelijke broeikasgasuitstoot tegen 2030.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws