©  BELGA

Vlaams minister Somers: “Komaf maken met buitenlandse invloed op Moslimexecutieve”

“Er is een fundamenteel probleem binnen de Moslimexecutieve. Die ondervindt te veel invloed vanuit het buitenland en daar moeten we komaf mee maken.” Zo reageert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) op het rapport van de Staatsveiligheid waarin de moskee van Heusden-Zolder ter sprake komt. “Dit kunnen we als overheid niet langer aanvaarden”, aldus Somers woensdag in De Ochtend op Radio 1.

David Van Turnhout
Bron: Belga, Eigen verslaggeving

Gisteren raakte bekend dat de moskee van Heusden-Zolder speelt belangrijke rol bij verspreiden extremisme in Limburg. Dat staat in een rapport van de Staatsveiligheid dat de redactie van het duidingsprogramma Pano (Eén) in handen kreeg.

Nieuw erkenningsdecreet

Volgens de minister wordt overlegd met zijn federale collega van Justitie, de Staatsveiligheid en de nieuwe screenings- en inspectiedienst over hoe moet worden opgetreden. Somers zou dat het liefst doen op basis van het nieuwe Erkenningsdecreet, dat binnenkort groen licht krijgt in het Vlaams parlement. Als dat niet kan, moet het gebeuren op basis van de bestaande regels.

In de Kamer roept Koen Metsu (N-VA) minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op actie te ondernemen. “Deze informatie bevestigt waar ik reeds voor waarschuwde. Er is iets ernstigs aan de hand bij de Moslimexecutieve.” Hij legde eerder al een voorstel van resolutie op tafel om een grondige en doortastende audit uit te voeren naar het orgaan.

Islamitisch Informatiecentrum

De leiding van die moskee in Heusden-Zolder is in handen van verschillende leden van de familie Üstün, onder wie Sefa Üstün en zijn oom Mehmet Üstün. Die laatste is sinds mei 2018 ook voorzitter van de Moslimexecutieve, de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen.

In het rapport van de Staatsveiligheid zou staan dat “de Sultan Ahmet-moskee een belangrijke rol speelt bij het verspreiden van extremisme in Limburg” omwille van zijn samenwerkingen. De naam van Mehmet Üstün zou daarbij expliciet vallen.

De doorslaggevende factor blijkt volgens Pano een samenwerking van de moskee met het zogenoemde “Islamitische Informatiecentrum” (IIC). De moskee laat volgens de Staatsveiligheid zijn lokalen gebruiken door het IIC en organiseert activiteiten samen met de jongerenafdeling ervan.

Staatsveiligheid noemt het IIC als een verspreider “van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio”. Daardoor zouden de moskee, en bij uitbreiding Üstün, daaraan gelinkt worden.

Volgens de minister wordt overlegd met zijn federale collega van Justitie, de Staatsveiligheid en de nieuwe screenings- en inspectiedienst over hoe moet worden opgetreden. Somers zou dat het liefst doen op basis van het nieuwe Inburgeringsdecreet, dat binnenkort groen licht krijgt in het Vlaams parlement. Als dat niet kan, moet het gebeuren op basis van de bestaande regels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER