Voor een meerderheid van de Britten staat de Brexit synoniem voor een mislukking

Na relatief stabiel te zijn gebleven sinds de stemming van 2016, is de Britse steun voor Brexit aan het afnemen. 52 procent zegt nu dat het, alles in aanmerking genomen, misschien geen goed idee was. Maar de regerende conservatieven spreken er nog steeds met onwrikbaar optimisme over.

Toen de Britten in 2016 tot ieders verrassing voor een scheiding met de Europese Unie stemden, bleef de score tot het einde toe nipt: 52 procent van de Britse bevolking was een voorstander. Sindsdien schommelen de diverse opiniepeilingen steeds rond de 50 procent voor de Brexit. Tot vandaag: volgens een nieuwe studie is de tendens omgekeerd en zouden de Britten die een vertrek uit de Europese Unie betreuren in de meerderheid zijn.

De ontgoocheling

De studie, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Savanta ComRes, is gebaseerd op een bevraging bij 2.000 mensen. En daaruit blijkt dat in 2021 52 procent van de Britten van mening is dat de Brexit het land niet veel positiefs heeft gebracht, en slechts 36 procent beschouwt het als een succes.

Belangrijker is dat een aanzienlijk deel van de Leave-aanhangers in 2016, evenals het bredere conservatieve electoraat, de Brexit nu als een vergissing beschouwt. 26 procent van de Leave-stemmers beschouwt het als een mislukking, evenals een derde van de aanhangers van de Conservatieve Partij.

Het begin van een grote reis

Maar dit is niet genoeg om de heersende opinie in de regeringspartij te doen wankelen: afgelopen maandag nog kondigde Brexit-minister David Frost (Conservatief) op een partijcongres aan dat “de lange slechte droom van ons EU-lidmaatschap voorbij is, en de Britse renaissance is begonnen. Dit is het begin van een grote reis voor ons land.”

Het is geen verrassing dat aanhangers van Labour en de Liberaal-Democraten Brexit drie keer zo vaak als een mislukking beschouwen. Maar geen enkele Britse partij heeft zich uitgesproken voor een terugkeer van het Verenigd Koninkrijk naar de EU, of zelfs maar naar de gemeenschappelijke markt.

Tekorten en lege rekken

Toch heeft elke week tot nu toe meer slecht nieuws gebracht voor de burgers van Hare Majesteit, en die houden meestal verband met de scheiding van Europa, of zijn op zijn minst erger geworden door de Brexit. Sinds een dag of tien staan er rijen voor de benzinestations, omdat de brandstofvoorziening onzeker is door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, die traditioneel van het continent komen. Volgens de industrie is er nu een tekort van 100.000 chauffeurs.

Ook supermarkten, fastfoodzaken en cafés hebben met leveringsproblemen te kampen. Geconfronteerd met de dreiging van lege rekken met Kerstmis, heeft de regering haar immigratiebeleid gewijzigd om tot 10.500 tijdelijke werkvisa toe te kennen, waaronder 300 voor tankwagenchauffeurs.

(am)

Lees ook:

Meer