Hij stapte met airsoftwapen op de bus en “zou iets gaan aanrichten”, 9 uur later lag hij in een steegje met handboeien om

Negen uur lang heeft de klopjacht op de ‘verwarde’ J.V. (18) geduurd. De jongeman, die met zware drugsproblemen kampt, zat gisterochtend op de bus richting Hogeschool VIVES in Kortrijk. Hij had een airsoftwapen – niet te onderscheiden van een echt – op zak en toonde dat aan een andere student op de bus. “Hij zou iets gaan aanrichten.”

Dirk Coosemans, Marc Klifman, Peter Malaise, Karen Verhulst en Geoffrey Sabbe

LEES OOK: Ouders van gewapende tiener getuigen: “We wisten dat het ooit zou ontsporen. Maar nooit gedacht dat het zó erg zou zijn”

Op de bus raakte J.V., net 18 jaar geworden, aan de praat met een jongen. Hij zou zwaar onder invloed van drugs geweest zijn, en toonde de andere student een wapen. Mogelijk sprak hij ook nog andere mensen aan. Zo zou V. tegen iemand over xtc gerateld hebben. Hij vroeg ook om geld en beweerde dat hij buitengegooid was op zijn werk en bij zijn oma. Hij had het voornemen om naar VIVES te gaan “en lessen te gaan volgen”. “Hij wou mee naar de aula en leek helemaal van de wereld.”

LEES OOK: RECONSTRUCTIE. Zo verliep de klopjacht op 18-jarige gewapende jongeman

Net voor hij op de school aankwam, schakelde J.V. zijn gsm uit, dat was rond 8.45 uur. Maar inmiddels had de medereiziger de directie al ingelicht over het eigenaardige gedrag en het wapenvertoon van de gedrogeerde J.V. De politie werd verwittigd en de klopjacht werd ingezet.

In VIVES waren op dat moment zo’n 4.000 leerlingen net de klas binnengegaan. Ze werden allemaal aangemaand om in de klas te blijven. Er was een gewapende verdachte gesignaleerd. “De campus is in lockdown”, tweette de school. “Blijf binnen, blijf thuis. Stay safe.” Urenlang werd er gezocht naar J.V., maar hij werd niet gevonden.

Sluipschutter op dak

Bij de politie liepen inmiddels verschillende tips binnen, onder meer van een oud-leerkracht van J.V. Die zou hem gezien hebben in Waregem, in de buurt van het VTI, waar J.V. ooit nog schoolgelopen heeft en is buitengegooid. De politie en speciale eenheden namen de nieuwe piste meteen serieus met een nieuwe lockdown voor de 5.000 leerlingen van VTI en andere scholen. De taferelen deden aan terreurtijden denken: een sluipschutter van de politie nam plaats op het dak, geweer in de aanslag. Maar de zoektocht, onder meer met een helikopter, leverde opnieuw geen resultaat op.

De grote klopjacht verschoof rond 16 uur uiteindelijk naar Avelgem, zo’n vijftien kilometer van Kortrijk. Daar was de J.V. gezien op de Doorniksesteenweg. Nadat de speciale eenheden gewaarschuwd waren door Milo Douchy, kon de politie hem uiteindelijk zonder veel tegenstand overmeesteren in een doodlopend steegje. J.V. bleek een airsoftwapen bij zich te hebben. “Ik heb alleen maar wat gesmoord en dit is een balletjesgeweer”, zou hij gezegd hebben.

LEES OOK: Opgepakte 18-jarige had airsoft-geweer bij zich: wat is dat, kan je dat zomaar kopen en mag je ermee over straat?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER