© rtv

Nieuwe stadsbioscoop klaar voor opening: “Hij is veel mooier dan ik in mijn hoofd had”

Mechelen -

Na twee jaar restaureren en verbouwen, is de herboren Oude Stadsfeestzaal in Mechelen klaar voor een nieuwe toekomst als stadsbioscoop. Vrijdagavond opent Cinema Lumière Mechelen de deuren voor het publiek. Vanaf dan is de bioscoop met drie filmzalen heel het jaar door open. “Hij is veel mooier dan ik in mijn hoofd had”, zegt Jon Michelena van Lumière Benelux. Bijna duizend mensen kochten online al een ticket.

Sven Van Haezendonck

Tot begin de jaren negentig van vorige eeuw had Mechelen met Calypso op de Botermarkt een bioscoop in het centrum. Dertig jaar moest Mechelen het zonder stadsbioscoop stellen, maar vanaf vrijdagavond 19u is iedereen welkom om een avondje film mee te pikken. Zo’n vier miljoen euro is er geïnvesteerd in het project. Ruim twee miljoen komt van de stad, die het monumentale gebouw ook in erfpacht geeft. Een miljoen erfgoedpremie van Vlaanderen en 950.000 euro van Lumière maken het financiële plaatje compleet.

Als een groot geschenk aan de Mechelaars is de cinematoren bekleed met een spiegel en een goudkleurig gordijn. ©  Dirk Vertommen

“Je voelt de grandeur”

“Het eindresultaat is buitengewoon knap. Je voelt opnieuw de grandeur van vroeger. Een betere bestemming hadden we niet kunnen bedenken. De nieuwe stadsbioscoop brengt extra leven in het hart van onze stad”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten. Mechelen zocht lange tijd naar een nieuwe bestemming voor de Oude Stadsfeestzaal en bood ze zelfs te koop aan, maar ze geraakte niet verkocht.

Projectleider Jon Michelena en schepen Koen Anciaux testen de ligzetels uit. ©  Dirk Vertommen

Zeven jaar geleden kwam het plan voor een stadsbioscoop op tafel. Alexander Vandeputte en Jan De Clercq van Lumière wilden er graag meer in Vlaanderen en het stadsbestuur zag daar een opportuniteit in. In 2016 bereikten beide partijen een akkoord. In 2019 gingen de werkzaamheden voor de restauratie en transformatie van het negentiende-eeuwse gebouw van start.

“Wakker van gelegen”

“Het project was een hele uitdaging. Enerzijds moet je een beschermd gebouw van omstreeks 1880 restaureren volgens de regels van de kunst. Daar moet je dan een bioscoop in bouwen die voldoet aan alle eisen rond comfort en veiligheid die we anno 2021 stellen. Dat was letterlijk millimeterwerk”, vertelt Alexander Vandeputte.

Tijdens de Open Monumentendag zowat een maand geleden konden Mechelaars voor het eerst kennismaken met hun toekomstige stadsbioscoop. “Als we mensen toen vertelden dat we vier werken later openden, volgde er een beleefd stilzwijgen. Ik heb er zelf ook van wakker geleden toen de betonnen cinematoren in de oude feestzaal verrees. Je kon je het eindresultaat moeilijk inbeelden, maar daarvoor heb je natuurlijk architecten”, legt Vandeputte uit.

De filmzalen zijn bereikbaar met trappen, maar ook met een lift. ©  Dirk Vertommen

Nu dat eindresultaat er is, glundert hij van trots. De toren die drie filmzalen herbergt, is bekleed met spiegels en een indrukwekkend goudkleurig gordijn. “Plots zie je wat mensen als hersenspinsels in hun hoofd hadden of op de tekentafel hadden liggen. Het is fantastisch”, zegt Alexander Vandeputte.

“Lichtkoepel is schitterend”

De inkomhal in interbellumstijl, de gebogen en gedecoreerde bühne, de rondboogarcades en de sierlijke balustrade zijn na restauratie opnieuw een streling voor het oog. “De lichtkoepel vind ik schitterend en de box met de spiegel en het gordijn werken in deze ruimte”, vertelt projectleider Jon Michelena.

Hij kijkt uit naar de opening voor het publiek vrijdag. “Ik ga blij zijn als de eerste voorstelling opgestart is en de zaal vol zit. Dan zijn we vertrokken om nooit meer te sluiten en 365 dagen per jaar open te zijn”, vertelt projectleider Jon Michelena.

“De lichtkoepel vind ik schitterend”, zegt Jon Michelena. ©  Dirk Vertommen

De nieuwe stadsbioscoop telt een grotere filmzaal met 95 plaatsen en twee met 76 zitplaatsen. Allemaal zijn ze toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Terwijl je in veel bioscopen liever niet op de eerste rij zit, wordt dat hier een stuk aantrekkelijker door de ligstoelen. Om de luchtkwaliteit te garanderen, wordt het CO2-gehalte in het complex continu gemeten.

Belgische films speerpunt

Voor het openingsweekend op 8, 9 en 10 oktober pakt Cinema Lumière Mechelen uit met een fototentoonstelling over de historiek van het gebouw, een filmposterbeurs, een selfiebox en een zondags filmontbijt. Qua aanbod focust de nieuwe stadsbioscoop op wereldcinema en Europese cinema met films van Belgische makelij als speerpunt. “De Kampioenen vertonen we hier niet snel, maar binnenkort programmeren we zeker Red Sandra, de nieuwe film van Jan Verheyen die echt heel goed is”, legt Jon Michelena uit.

Standaard kost een ticket 10 euro. Wanneer je een ‘tienrittenkaart’ koopt, betaal je 8 euro per film. Er zijn ook verschillende kortingstarieven.

LEES OOK: LUX28 opent in stadsbioscoop: “Een glas bier of wijn kan mee in de filmzaal”

Het gebouw straalt opnieuw grandeur uit. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen