De Poolse premier Mateusz Morawiecki.
Volledig scherm
De Poolse premier Mateusz Morawiecki. © AFP

Poolse premier: 'Warschau wil in Europese Unie blijven’

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft vrijdag verzekerd dat zijn land in de Europese Unie (EU) wil blijven. De Poolse justitie nam donderdag een beslissing die volgens experts tot een ‘polexit’ zou kunnen leiden, een uitstap uit de Europese Unie.

21 reacties

  • Jan Vanachter

    3 jaar geleden
    Het enige dat voor ons Belgen Europa goed gedaan heeft is de euromunt. Verder heeft europa ons alleen veel geld gekost en is het een plaats van uitgerangeerde geldwolven.
  • dieter devreze

    3 jaar geleden
    Polen is een netto-ontvanger van EU-geld. Nochtans is al in 1963 -ruim voor Polen lid werd- beslist dat EU-wetgeving prevaleert op nationale wetgeving (zelfs de grondwet). Ze wisten wat ze tekenden, maar goed. Eruitgooien kan niet, maar als ze zo verder doen worden ze een de facto non-lid, wegens geen geld meer te ontvangen en geen stemrecht meer.
  • phil smedts

    3 jaar geleden
    Dit zou allemaal geen probleem zijn als de EU beslissingsstructuur efficiënt zou zijn, ipv dat er met unanimiteit moet beslist worden. Op de huidige manier kan 1 land alles blokkeren, en krijgen grootmachten zoals de VS, Rusland en China, vrij spel om met succes hun verdeel en heers te kunnen spelen.
  • Eric Leysen

    3 jaar geleden
    Ze zouden beter af zijn zonder de bemoeienissen van Europa. Net zoals Engeland binnen afzienbare tijd beter af zal zijn.
  • Kurt Saron

    3 jaar geleden
    Emil Mulawa kijk maar eens bij de netto ontvangers wie de eerste staat expert