Salades smaken ook in de herfst en deze drie hartige recepten bewijzen dat
In het najaar kan je even goed genieten van (rijkelijk gevulde maaltijd)salades als in het hartje van de zomer. Met deze drie herfstproof recepten serveer je het beste van het seizoen in een fris bord vol kleur en vitamines.
1. Aardappel-spruitjessalade met kip en kruidenpesto
Voor 4 personen, 35 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig
400 g kleine aardappelen, gehalveerd • 400 g spruiten, gehalveerd • 600 g kipfilet • 1 tl kippenkruiden • 1 rode ui, gesnipperd • 120 g edamamebonen • handvol kiempjes • olijfolie • peper en zout
Voor de pesto: 1 bosje koriander • 1 teentje knoflook • sap van ½ limoen • 3 el gezouten pinda’s
Zo ga je te werk
1. Kook de aardappelen samen met de spruiten beetgaar in gezouten water. Kruid de kipfilet met de kippenkruiden en bak goudbruin en gaar in olijfolie.
2. Doe alle ingrediënten voor de pesto in een blender, voeg een flinke scheut olijfolie toe en kruid met peper. Mix glad.
3. Giet de spruiten en aardappelen af, laat uitdampen en bak ze in olijfolie op hoog vuur even aan. Kruid bij met peper en zout. Schep er de rode ui, de edamamebonen en de helft van de pesto onder. Verdeel over 4 borden. Snij de kipfilets in reepjes en leg ze erbij. Werk de borden verder af met de kiempjes. Serveer met de resterende pesto.
TIP: Deze salade gaat ook perfect samen met een stukje rosé gebakken varkenshaasje of reepjes biefstuk.
2. Rode bietensalade met spinazie, linzen en mandarijntjes
Voor 4 personen, 50 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig
2 grote of 4 kleine rode bieten • 200 g linzen uit blik • 150 g spinazie • handvol kiemen • pitjes van 1 granaatappel • 2 mandarijntjes • olijfolie • peper en zout
Voor de vinaigrette: 3 el balsamico • 1 tl geraspte mandarijnenschil • 1 tl geraspte gember • ½ tl honing • 60 ml olijfolie
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de rode bieten en snij ze in kleine partjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er olijfolie over en kruid met peper en zout. Zet 35 minuten in de oven. Verdeel er de laatste 5 minuten de linzen over.
2. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een flesje of bokaaltje en kruid met peper en zout. Sluit af en schud er flink mee.
3. Verdeel de spinazie, kiemen, granaatappelpitjes en partjes mandarijn over de borden. Schep er de warme bietjes met de linzen op en druppel er wat van de vinaigrette over. Serveer met wat knapperig stokbrood.
TIP: In plaats van linzen kun je ook kikkererwten gebruiken, of een combinatie van de twee.
3. Gebakken wortelgroenten met boerenkool en garnaaltjes
Voor 4 personen, 55 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig
2 pastinaken • 8 dunne wortelen • enkele takjes tijm • 200 g boerenkool, fijngesneden • 200 g Noordzeegarnalen • handvol basilicumblaadjes • olijfolie • peper en zout
Voor de vinaigrette: ½ rode ui, fijngesnipperd • 1 teentje knoflook, geperst • ½ el mosterd • 2 el witte wijnazijn • 3 el olijfolie
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de pastinaak en wortelen en snij ze in de lengte in partjes. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat, bedruppel met olijfolie, leg er de takjes tijm tussen en kruid met peper en zout. Zet 40 minuten in de oven. Keer de groenten halverwege om.
2. Hussel de boerenkool met een scheutje olijfolie en kruid met peper en zout. Leg 15 minuten voor het einde van de baktijd bij de pastinaak en wortelen.
3. Doe de ingrediënten voor de vinaigrette in een blender en mix glad. Breng op smaak met peper en zout.
4. Schep de groenten op een schaal. Verdeel er de garnaaltjes over en werk af met de basilicumblaadjes. Serveer met de vinaigrette.
TIP: Ook lekker met een zachtgekookt eitje!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
Lidl
Breng Vietnam naar je kot met een broodje varkensreepjes, gepekelde groenten en sweet chili
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Lidl
Sweet 'n spicy: deze Oosterse kippenschotel doet iedereen watertanden
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept