Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Steeds meer klachten over zonnepanelen die uitvallen als de zon schijnt

Steeds meer klachten over zonnepanelen die uitvallen als de zon schijnt
Beeld BELGA

Netbeheerder Fluvius ontving dit jaar al 2.397 klachten over uitvallende zonnepanelen. Dat is 65 procent meer dan vorig jaar. Dat melden Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Eigenaars van zonnepanelen hopen uiteraard op veel zon, maar steeds meer eigenaars melden nu dat de omvormer van hun installatie uitvalt bij goed weer. Dat gebeurt als een soort beveiliging wanneer het elektriciteitsnet de overtollig geproduceerde stroom niet meer kan verwerken. Aangezien het daarna een tijdje duurt voor de installatie weer actief is, lopen de eigenaars heel wat stroom mis. 

Het probleem duikt vooral op in gebieden waar veel installaties bij elkaar liggen of waar de elektriciteit langere afstanden moet afleggen. Daardoor kan bij zonnig weer de overtollig geproduceerde stroom niet goed verwerkt worden en vallen de installaties uit. In totaal liepen er net geen 2.400 klachten binnen bij Netbeheerder Fluvius over de uitvallende zonnepanelen, een stijging van 65 procent tegenover vorig jaar.

Het uitvallen van zonnepanelen blijft wel een beperkt probleem, zo klinkt het bij Fluvius. “In Vlaanderen liggen 600.000 zonnepanelen, dus we krijgen maar een klacht over minder dan 0,5 procent van de panelen. Het is een groeiend fenomeen, maar het is niet groot”, zegt netbeheerder Fluvius.

‘Falen is geen optie’

De Vlaamse ombudsman vindt dat de gedupeerden vergoed moeten worden, maar energieminister Demir (N-VA) verkiest een oplossing op lange termijn. In Limburg investeert Fluvius dit en volgend jaar op achttien plaatsen in het net. Daarnaast zijn er een dertigtal dossiers opgestart voor de installatie van nieuwe distributiecabines.

Volgens Demir is Fluvius voor de zomer al gevraagd om het probleem op te lossen. “Hierin falen is geen optie want is nefast voor wie wil investeren in zonne-energie”, schrijft ze op Twitter. “Waar oplossing te lang duurt, moet Fluvius alternatieven overwegen om klanten niet in de steek te laten.”

Maar Groen wil dat Demir de zaak naar zich toe trekt. “Als minister Demir het draagvlak voor de energietransitie wil vergroten, moet ze de regie meer in handen nemen. Haar reactie door de bal terug te spelen naar Fluvius helpt niemand vooruit”, zegt Staf Aerts. Hij wil dat Demir alle betrokken partijen samenbrengt. “Dat zijn onder meer Fluvius, de zonnepanelen-eigenaars en de getroffen lokale overheden. Minister Demir moet de touwtjes in handen nemen en niet staan dralen aan de zijkant. Het vertrouwen in zonnepanelen brandt op een laag pitje. Als de minister dit wil keren, heeft ze nu haar momentum.”