Compromis op regeringstafel: overheid wil langdurig zieken aan slag krijgen, mét sanctie als “allerlaatste” middel

 ©  EPA-EFE

Langdurig zieken die koppig blijven weigeren om mee te werken aan een weg terug naar de arbeidsmarkt, zullen een stukje van hun uitkering verliezen. Dat is het compromis dat uit de bus kwam bij de begrotingsbesprekingen. Vooral voor PS ligt zo’n maatregel extreem gevoelig. “Maar we doen het enkel als allerlaatste optie”, klinkt het binnen de regering.

Hannes Heynderickx en Arnout Gyssels

Bijna een half miljoen langdurig zieken telt ons land. Mensen die al langer dan één jaar thuis zitten dus. En die groep blijft toenemen. De federale regering wil hen zo veel als mogelijk weer op de arbeidsmarkt krijgen. Goed voor de mensen zelf, klinkt het, want werken leidt tot meer welzijn. Maar ook voor de staatskas, want die moet nu de uitkeringen ophoesten en loopt inkomsten en sociale bijdragen mis van de mensen die niet werken. De topministers zijn het in principe akkoord geraakt over een plan van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoe ze daar willen raken.

Voor de werknemers die thuis zitten op de ziekenkas, wordt een zeker engagement verwacht. Na tien weken moeten ze een vragenlijst invullen voor hun terug-naar-werk-coördinator. Daarin kunnen ze aangeven dat ze nog niet klaar zijn om terug te keren. De overheid zal er alles aan doen om hen het formulier te laten invullen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze 2,5 procent van hun uitkering verliezen. Ook als ze pertinent blijven weigeren om naar de afspraak met hun coördinator te gaan, riskeren ze die sanctie.

Fonds

Tegelijkertijd zullen ook de werkgevers beter hun best moeten doen. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers zullen per sector en per grootte vergeleken worden met hun concurrenten. Als blijkt dat hier of daar verdacht veel mensen uitvallen, dan zullen die bedrijven daar werk van moeten maken. De overheid kijkt daarvoor naar de werknemers jonger dan 55 jaar en met minstens drie jaar anciënniteit. Lukt het niet om de uitval te verbeteren, dan moet de werkgever een bijdrage van 2,5 procent van de totale loonsom storten in een soort fonds voor meer preventie.

Daarnaast scherpt de regering de verwachtingen voor de mutualiteiten aan. Hun financiering zal in de toekomst voor een stuk afhangen van hoe goed ze scoren op re-integratie.

Wie één dag ziek thuis moet blijven, hoeft daarvoor in de toekomst niet meer naar een huisarts lopen. Drie keer per jaar kan een werknemer zonder ziektebriefje thuisblijven. Wel zal de arts de mogelijkheid krijgen om de mutualiteiten met een elektronisch attest duidelijk te maken wat deze of gene zieke werknemer wel nog mag.

En tot slot herbekijkt het federale niveau de samenwerking met de VDAB in Vlaanderen en de collega’s in Wallonië en Brussel, om nog meer te kunnen inzetten op die terugkeer naar werk.

LEES OOK. Nieuwe aanpak om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen: deze voorstellen legde Frank Vandenbroucke op tafel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen