Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Photothek via Getty Images

HET DEBAT. Is de strengere aanpak van langdurig zieken een goede zaak?

Wie langdurig ziek is, zal binnenkort iets strenger worden aangepakt. Na tien weken wordt men uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de herintegratie. Wie weigert mee te werken, dreigt 2,5 procent van zijn ziekte-uitkering te verliezen. Daarnaast kunnen werkgevers eveneens gesanctioneerd worden als er veel langdurig zieken zijn binnen het bedrijf. Is het een goede zaak dat langdurig zieken strenger worden aangepakt? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat experts en politici ervan vinden.

48 reacties

  • elly lauwers

    2 jaar geleden
    Hoe zit het met het vertrouwen in onze artsen die de attesten van arbeidsongeschiktheid afleveren. En de arbeidsgeneesheren die controleren? Arme maatschappij waarin blijkbaar geen vertrouwen meer is en men ervan uit gaat dat de meeste mensen 'vals' proberen te spelen.
  • Fons Heylen

    2 jaar geleden
    Miljarden voor ontwikkelingshulp en elk jaar 30 000 vluchtelingen rijker , nog gezwegen van de gezinsherenigingen. Dan gaan we de rekening doen kloppen door een heksenjacht op onze langdurig zieken te lanceren!? Fantastisch toch , dit Belgisch beleid!?
  • Peter Van Dam

    3 jaar geleden
    Pol Dalewyn - Een gelijkaardig verhaal en ik wens je heel veel sterkte toe! Ik vrees dat mensen met chronische ziekten in de toekomst het meer voor elkaar gaan moeten opnemen als ik de politiek en de mede Vlaming bezig hoor met momenten. Er zijn er veel die zich zouden moeten schamen ipv te oordelen.
  • Marjolein Jacobs

    3 jaar geleden
    Neem een voorbeeld aan de noorderburen wat dit betreft
  • Piet Bol

    3 jaar geleden
    Je bent zelfstandige stratenlegger en je hebt 2 werknemers. 1 daarvan wordt ziek, kan het na 25 jaren stenen leggen ? Na 10 weken wordt de zelfstandige dan medeverantwoordelijk om die man terug aangepast werk te geven. Dat zullen dan stenen van piepschuim moeten worden. Alles doorschuiven naar de privaat sector dat is wat deze regering doet. Ook met de energiefactuur. Bedrijven zullen prijsverhogingen doorrekenen en wie betaald ? Juist, u en ik. Ook op die verhoging natuurlijk 21% btw.