Direct naar artikelinhoud
LiveblogZaak-Reuzegom

Expert intensieve op Reuzegomproces: ‘Zodra Sanda Dia uit die put wordt gehaald, is het overlijden onafwendbaar’

Sanda Dia (20) kwam om bij een studentendoop van Reuzegom. Vandaag wordt het proces ingeleid voor de Hasseltse correctionele rechtbank.Beeld rv

In de Hasseltse correctionele rechtbank is het proces in de zaak-Sanda Dia hervat met de eerste inhoudelijke zitting. 18 leden van studentenclub Reuzegom moeten zich verantwoorden voor de fatale doop in 2018 waarbij de student Sanda Dia om het leven kwam. In april vinden de pleidooien plaats. Volg in het liveblog hieronder de laatste ontwikkelingen.

Lees meer over de zaak-Sanda Dia

‘Ik ga de politie bellen’: op de fatale dag van de Reuzegom-doop werd meermaals alarm geslagen

‘Reuzegom heeft me alles afgenomen’: 6 gesprekken die de essentie van de zaak-Sanda Dia weergeven

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we dit liveblog. In april zijn we terug, wanneer het proces hervat met de pleidooien.

  2. Medisch expert op proces-Sanda Dia: ‘Ik nodig u uit om vier liter zeewater te drinken: zoveel zout had hij in zijn bloed’

    Sanda Dia stierf door een acuut hersenoedeem, veroorzaakt door te veel zout in zijn lichaam. Dat is de conclusie van het medisch verslag, dat op het Reuzegom-proces is toegelicht. ‘Er werd een point of no return overschreden.’

    Lees meer.

    Beeld Wouter Maeckelberghe
  3. ‘Toen Sanda Dia op de spoed werd binnengebracht, werd cruciale info niet vermeld’: journalist Tom De Smet over het Reuzegomproces

    Vandaag vond de tweede zitting in het Reuzegom-proces plaats. Voor het eerst ging het om de inhoud: enkele medische experts kwamen getuigen. Onze journalist Tom De Smet, die zich het voorbije jaar in het dossier rond de dood van Sanda Dia vastbeet, geeft duiding bij de gebeurtenissen van vandaag.

    Beeld VTM
  4. Einde procesdag

    De eerste dag op het proces-Reuzegom is beëindigd. Advocaten, verdachten en burgerlijke partijen verlaten de zaal.

    Op 22 april wordt het proces hervat met de pleidooien.

    Lees hieronder de verklaringen van de wetsdokters over de noodlottige dag in 2018.

  5. Verschil tussen drie schachten

    "Hoe komt het dat de lichaamstemperatuur tussen de drie schachten verschillend was?", vraagt advocaat Kris Luyckx, advocaat van de twee studenten die de doop overleefden. Dat het een rol speelde dat zij meer fysieke inspanningen leverden dan Sanda Dia wordt door de deskundigen van tafel geveegd. Volgens een deskundige is de meest plausibele uitleg dat Sandia Dia door zijn gevorderde toestand van onderkoeling minder adequaat kon reageren. "Daardoor heeft hij minder om hulp gevraagd en ook minder gerild, wat een beschermend effect is tegen die onderkoeling."

  6. 'Heeft Sanda Dia iets bewust meegemaakt?'

    "Heeft Sanda Dia (veel van) de gebeurtenissen bewust meegemaakt?", vraagt Sven Mary zich namens de burgerlijke partijen af. 

    "Dat is een zeer moeilijke vraag. Op het moment dat hij werd binnengebracht, was hij niet meer echt wakker", antwoordt de deskundige. "Door de zoutinname ben je al verward en reageer je anders dan een bewust iemand. Ook de onderkoeling mag je niet vergeten. Daardoor ben je nog minder alert." 

    Wetsdokter Niels Van Regenmortel maakt deze vergelijking: 'Bij Himalaya-expedities zie je vaak dat mensen door onderkoeling een soort euforie ervaren, en daardoor makkelijker accepteren wat hen overkomt.'

  7. Griffier leest notities voor

    Walter Damen, advocaat van ex-Reuzegommer S.P., vraagt de griffier nu om hardop voor te lezen wat hij tot nu toe heeft genoteerd op het zittingsblad.

    De griffier van de Hasseltse correctionele rechtbank begint alle gestelde vragen en de door de experten gegeven antwoorden voor te lezen. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag.

  8. Symptomen zoutintoxicatie

    Advocaten Walter Damen en Joris Van Cauter willen bevestigd krijgen dat een gewone student niet in staat mag worden geacht de symptomen van intoxicatie met zout te herkennen, zoals ze bijvoorbeeld wel de tekenen van dronkenschap kunnen herkennen.

    Deze symptomen zijn volgens de deskundigen vergelijkbaar met iemand die te veel alcohol heeft geconsumeerd.

    Ook zij lijken namens ex-Reuzegommers L.L. en S.P. te zullen aanvoeren dat zij zich tijdens de doop van geen kwaad bewust waren.

    Advocaat Joris Van Cauter.Beeld BELGA
  9. Expert intensieve: 'Zodra die jongen uit die put wordt gehaald, is het overlijden onafwendbaar, wat men ook doet'

    Dokter Niels Van Regenmortel, expert algemene intensieve zorg, zegt: "Zout is de voornaamste factor geweest. Inname van vissaus op die noodlottige avond. Er is de hypothermie, door in die beek te zitten. Er is de hypernatriëmie. Maar aan de andere kant is er visolie. De schachten moesten ook nog makrelen eten. De alcohol die de avond ervoor gedronken was, speelt ook een rol. Op een gegeven moment is er een point of no return. Van zodra die jongen uit die put wordt gehaald, is het overlijden onafwendbaar, wat men ook doet."

    Advocaat Louis De Groote, de advocaat van preses J.J., wil van dokter Niels Van Regenmortel of dit iets zeldzaams is. Die antwoordt dat hij "minstens één keer per maand" dit soort zoutspiegels ziet, bij uitdroging. "Dat komt vaak voor, maar niet door de inname van zout. Dit gebeurt soms bij psychiatrische mensen of bij medische fouten. Als je dit per ongeluk zou doen, krijg je een enorm dorstgevoel."

    De uiteenzetting van Van Regenmortel lijkt alle verdere discussie over een eventueel te traag optreden van ambulanciers van het Sint-Jozef-ziekenhuis in Malle nutteloos te maken. Enkele advocaten van Reuzegommers leken daar tijdens het vooronderzoek een deel van de schuld voor de dood van Sanda Dia te willen leggen.

  10. Vissaus gevaarlijk?

    Walter Damen, advocaat van Reuzegommer L.L.: "Is op de bidon vissaus een vermelding aangetroffen dat dat gevaarlijk is?"

    Werner Jacobs: "Die bidon is mij nooit voorgelegd."

    Volgens Walter Damen vermeldt de bidon vissaus het woord 'harmless', onschadelijk.

    Damen laat nu al verstaan dat hij in zijn pleidooi zal aanvoeren dat de ex-Reuzegommer niet kon vermoeden wat de gevolgen zouden zijn: "Het woord 'harmless' staat er zelfs in fluo op."

    Johan Platteau, advocaat van P.O., de dooppeter van Sanda Dia, en Christian Clement, advocaat van de aanwezige ex-Reuzegommer J.V., bestoken de wetsdokters nu met heel technische vragen over zoutwaarden en lichaamsgewicht. Ook zij lijken te willen aantonen dat hun cliënten niet konden weten wat de gevolgen konden zijn van hun doopritueel met extreme koude en vissaus.

    De bidon vissaus waarvan sprake. Dit beeld komt uit het strafdossier.Beeld rv
  11. Wetsdokter: 'Hersenen plat geduwd tegen schedel'

    Wetsdokter Werner Jacobs: "De hersenen van Sanda Dia hebben zich plat geduwd tegen zijn schedel. Het menselijk lichaam is niet ontwikkeld voor een zo hoge opeenstapeling van vocht in de hersenen."

    "Belangrijk is ook om te melden dat er bij de jongen geen onderliggende medische afwijkingen waren, het was een gezonde jongen." 

    De vier aanwezige ex-Reuzegommers staren naar een doorsnede van een normale menselijke schedel en de hersenen. "Dit is het centrum van uw leven", zegt Werner Jacobs. "Hier wordt uw ademhaling geregeld."

     "De doodsoorzaak van Sanda Dia is een acuut hersenoedeem door een hoge zoutopname. De hersenen zijn vocht gaan opstapelen, Twintig procent te veel. Verder is er de onderkoeling en de verzuring. Een overdosis ligt hier aan de basis. Wie hier niet van overtuigd is, nodig ik uit om naar Blankenberge te rijden en 4 liter zeewater op te drinken. Die man heeft het equivalent van 4 liter zeewater gedronken, en dan is er een point of no return. Alles wat nog kon worden geprobeerd, was gedoemd om te mislukken."

  12. Dokter: 'Snel overgebracht naar UZA'

    Wetsdokter Ignace Demeyer: "De mensen die aan het reanimeren waren, namen een zeer goede beslissing. Malle is een perifeer ziekenhuis, men doet daar niet aan hartchirurgie. Zij hebben het UZA gebeld en men heeft daar dan alles klaar gezet. Reeds om 22.15 uur was de patiënt in het UZA. Dat is zeer snel. Men heeft in Malle goed gehandeld."

    Demeyer legt ook nog uit hoe een kunstlong en een kunsthart werden gebruikt om Sanda Dia in leven te houden. Vervolgens geeft hij het woord door aan zijn collega Niels Van Regenmortel. 

  13. Wetsdokter: Sanda Dia 'zo goed als dood binnengebracht'

    De drie aanwezige gerechtsdeskundigen leggen de eed af. Wetsdokter Werner Jacobs (gerechtelijke geneeskunde UA) neemt het woord. Hij wordt geflankeerd door Ignace Demeyer en Niels Van Regenmortel. Een vierde gerechtsdeskundige, Hugo Neels, is verhinderd.

     "Het verhaal begint om 21.15 uur", zegt Jacobs. "Hij (Sanda Dia, red.) wordt binnengebracht door de aanwezigen op die doopactiviteit. De jongeman is zwaar onderkoeld, en heeft een lichaamstemperatuur van 28,7 graden. Omdat hij zo onderkoeld is, kan er geen bloed gemeten worden." 

    Jacobs: "Er was geen enkele motorische reactie, hij was onverstaanbaar. Hij behaalde een coma-score van 4 op 15. Men moet weten: een overledene heeft nog altijd een score van 3 op 15. Hij komt dus zo goed als dood de spoed binnen."

    Deskundige Ignace Demeyer gaat verder in op de toestand van Sanda Dia. "Wanneer de lichaamstemperatuur zo zwaar daalt, kan het hart plots stoppen met slaan. Om 21.30 uur wordt een hartstilstand vastgesteld. Gelukkig werd die snel geconstateerd. Er werd toen adrenaline toegediend, maar dat heeft bij die lichaamstemperatuur geen zin. Hij was zo zuur als een citroen. Daarom werd de patiënt kunstmatig beademd. De zuurstof werd door machines in de longen geblazen.Sanda Dia kreeg ook een warmtedeken om de lichaamstemperatuur zo snel mogelijk terug naar omhoog te krijgen. Er werd ook een baxter aangebracht, om het lichaam te verwarmen.

  14. Advocaat Reuzegommer heeft vragen bij powerpoint

    Er staat een Powerpoint-presentatie klaar getiteld ‘Definitief Deskundig Verslag Sanda Dia’.

    Advocaat Walter Damen, die optreedt voor Reuzegommer L.L.: “Wij zien dat er vanalles voorbereid is. Ik heb hier geen kennis van genomen. Ik had dit graag vooraf kunnen bekijken.”

    Het openbaar ministerie verduidelijkt dat het een samenvatting is van het werk van de vier gerechtsdeskundigen, om een "technisch complex verhaal" te verduidelijken.


    Advocaat Walter Damen.Beeld Wouter Maeckelberghe
  15. Vier Reuzegommers aanwezig

    Omstreeks 14 uur komen de advocaten van de beklaagden en de burgerlijke partijen de zaal binnen. Er zijn vier Reuzegommers op de zitting aanwezig. Het gaat onder meer om J.J., de preses van het academiejaar 2018-2019 waarin de dodelijke doop plaatsvond. De gewezen preses, bekend als 'Zaadje', krijgt heel even het woord, enkel om zijn geboortedatum en zijn adres te bevestigen. Verder zijn ook J.V., L.L. en Z.B aanwezig.

    Een aantal burgerlijke partijen zijn aanwezig, net als een aantal familieleden van Sanda Dia. Dierenrechtenorganisatie Gaia, die zich burgerlijke partij stelde omdat tijdens de doop van Sanda Dia ook vissen en een paling werden gedood, blijkt geen advocaat te hebben afgevaardigd.

    Sven Mary, de advocaat van de vader van Sanda Dia, komt aan in de rechtbank.Beeld BELGA
  16. Inhoudelijke proces gaat vandaag echt van start. Dit staat op de agenda:

    Eind september werd het Reuzegomproces al ingeleid met een agendazitting, waar het om de praktische afspraken ging. Maar vandaag kan het inhoudelijke proces nu echt van start gaan in Hasselt. Er zullen getuigen verhoord worden van het college van deskundigen, maar ook de wetsdokter en de radioloog komen aan het woord.

  17. Waarover gaat het Reuzegomproces?

    18 leden van de studentenclub Reuzegom moeten zich verantwoorden voor de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia het leven liet. De 20-jarige ingenieursstudent overleed op 7 december 2018 na een tweedaags ontgroeningsritueel waar hij verplicht werd om in een put met ijswater te staan en onder meer visolie moest drinken.

    Toen duidelijk werd dat het mis ging, aarzelden de betrokkenen om Dia naar het ziekenhuis te brengen. Toen dat uiteindelijk toch gebeurde, werd de doopplaats opgeruimd.

    Sanda Dia overleed enkele dagen na zijn ziekenhuisopname aan de gevolgen van onderkoeling. Zijn lichaamstemperatuur zou na het laatste doopritueel gedaald zijn tot 28 graden.

    Wat wordt de Reuzegomleden ten laste gelegd?

    De 18 leden staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van giftige of schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van giftige stoffen met een arbeidsonbekwaamheid tot gevolg, schuldig verzuim en daarnaast inbreuken, verspreid over drie tenlasteleggingen, op de dierenwelzijnswet.

    Welke straffen riskeren ze?

    De Reuzegommers riskeren in theorie 15 jaar cel, al zullen mogelijke straffen allicht lager uitvallen. De rechter zal oordelen wie welk aandeel had en wie verantwoordelijk is voor de dood van Sanda Dia.

  18. Broer en schoonzus van Sanda Dia: ‘We kregen een kaartje met ‘sterkte’, maar we willen antwoorden’

    Ze zijn opgelucht dat alle achttien Reuzegommers zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de dood van hun (schoon)broer Sanda Dia. Maar ze zijn ook op. ‘We hebben bijna drie jaar moeten strijden om überhaupt een proces te verkrijgen’, zeggen Seydou De Vel en Marie Van Steenkiste. ‘Het is toch te gek voor woorden dat we nu nog eens minstens acht maanden moeten wachten op een uitspraak?’

    Lees het interview.

    Seydou De Vel, broer van Sanda Dia, en zijn partner Marie Van Steenkiste.Beeld Aurélie Geurts
  19. Geen wrakingsverzoek ingediend tegen lid van Hasseltse rechtbankzetel

    De verdediging van een van de Reuzegom-leden, advocaat Louis De Groote, had vandaag bij de inleidingszitting voor het proces over de fatale doop met Sanda Dia opgeworpen dat een lid van de drieledige rechtbankzetel verbonden zou zijn aan de KU Leuven, maar er is geen wrakingsverzoek ingediend. Dat liet het secretariaat van de rechtbankvoorzitter vrijdag weten. De advocaat had mondeling een opmerking geuit over de samenstelling van de rechtbankzetel, maar achteraf is de rechtbank daar niet op teruggekomen.

    "Na de schorsing werd de behandeling hervat met dezelfde zetel, nadat er geen verzoek tot wraking op de griffie was neergelegd. De zaak is dan uitgesteld naar de zitting van 12 oktober waar het getuigenverhoor zal plaatsvinden", zo staat in een mededeling te lezen. De pleidooien ten gronde zullen op 22 april starten en de eerstvolgende week zal ook nog uitgetrokken worden, afhankelijk van hoelang de pleidooien zullen duren. 

  20. ‘De daders moeten iets krijgen dat ze voor de rest van hun leven meedragen’

    Tijdens de zomer van 2020 sprak journaliste Sue Somers met drie goede vrienden van Sanda Dia, nadat details over de fatale doop bekend waren geraakt. “Ik heb het stuk in de krant geen twee keer kunnen lezen”, zei Lucas daarover. Tim gaf toe dat hij halverwege is gestopt. “Meer kon ik niet aan.” Ook Robrecht zei dat het hem te veel werd. “We zijn allemaal misselijk van wat er gebeurd is, maar nu zijn we nog zekerder van ons stuk: hier moet rekenschap voor worden afgelegd.”

    “Ik vind dat de daders iets moeten krijgen dat ze voor de rest van hun leven met zich meedragen, want een schuldgevoel hebben ze blijkbaar niet als je ze ziet rondlopen.” Lees het interview hier.

    Beeld Damon De Backer
  21. Advocaat Reuzegom-praeses neemt afwachtende houding aan: ‘Vervelende situatie’

    Advocaat Louis De Groote kan nog geen uitspraken doen over wat hij kan of zal doen als de bijzitster verbonden aan de KU Leuven nog deel zal uitmaken van de rechtbankzetel. De Groote, die de praeses van Reuzegom in 2018 verdedigt, wierp vanmorgen op dat er mogelijk een probleem is qua partijdigheid als de bijzitster aanblijft. 

    De rechtbank is na de schorsing van een uur niet teruggekomen op dat aspect. De data van de conclusietermijnen zijn wel bekendgemaakt, net als de aanvangsdatum van het effectieve proces, namelijk 22 april 2022. Op 12 oktober vindt al een getuigenverhoor plaats.

    "Ik kan natuurlijk niet vooruit lopen op wat de samenstelling gaat zijn op 12 oktober", reageert De Groote. "Er is wel al een beslissing genomen over het horen van getuigen en dat is een beslissing die genomen is door de huidige samenstelling van de rechtbankzetel. Deze beslissing kunnen we niet aanvechten. Het plaatst ons in een vervelende situatie."

    "Het is misschien een valse start, maar ik denk dat het verkeerd is om nu weer te wijzen naar de verdediging door te stellen dat dit weer een vertragingsmanoeuvre zou zijn. Het is in het belang van het publiek en alle belanghebbende partijen dat dit proces gevoerd wordt op een manier die alle waarborgen biedt die beantwoorden aan de essentie van een strafprocedure. Iedere schijn van partijdigheid moet ontbreken aan een rechtbank."

    Advocaat Louis De Groote.Beeld Photo News
  22. Sven Mary vreest ‘nieuwe wrakingsprocedure’

    Sven Mary vreest als advocaat van de vader en enkele andere nabestaanden van student Sanda Dia dat de rechtbank in Hasselt afstevent op een nieuwe wrakingsprocedure, en dus nieuwe vertragingen in het proces-Reuzegom.

    Sven Mary: “Ik vind dat de verdediging een terechte vraag heeft gesteld. Als een van de rechters een band heeft met de KU Leuven zou dat een schijn van partijdigheid teweeg kunnen brengen. Bij de nabestaanden is hier begrip voor. Ook voor de sereniteit waarmee het hier gebracht is. Er is geen antwoord gekomen nadat de rechtbank in beraad is gegaan. Ik vind dit spijtig. Er had interactie kunnen zijn tussen magistratuur, openbaar ministerie en advocatuur om tot een oplossing te komen.”

    “Ik denk dat het probleem zal blijven rijzen als de magistrate op 12 oktober nog altijd in deze zetel zal zitten. Dan zal de advocaat van de verdediging waarschijnlijk dit probleem opwerpen. Met als gevolg dat er een wrakingsprocedure zal ingeleid worden.”

    Advocaat Sven Mary aan het gerechtsgebouw in Hasselt.Beeld Photo News
  23. Reuzegomzaak wordt vanaf 22 april gepleit

    Op 12 oktober worden in de zaak-Reuzegom deskundigen en de wetsdokter gehoord. De eerste pleidooien vinden plaats op 22 april. Dat maakte de voorzitster van de rechtbank in Hasselt even voor het middaguur bekend.

    Belangrijker dan die data is volgens meerdere aanwezige advocaten het uitblijven van een stellingname over de bijzitster die volgens de website van de KU Leuven als vrijwillige medewerkster verbonden is aan het Instituut voor Strafrechtverbonden daar. 

    Louis De Groote, advocaat van de praeses van Reuzegom in 2018, bracht de kwestie onder de aandacht. Doordat de KU Leuven de Reuzegommers al sancties oplegde, suggereert De Groote een grond voor wraking. “Elk personeelslid van de KU Leuven onderschrijft ook een verbintenis om ten allen tijde de belangen van de universiteit te dienen”, zegt De Groote. “Dit wringt. Dit hoort zo niet.”

    De rechtbank in Hasselt is uiteindelijk niet ingegaan op de vraag van de advocaat. “Dit is te vertalen als: kom uit uw kot en wraak ons maar”, zo luidde de commentaar van een van de advocaten, daarin meteen bijgetreden door enkele anderen.

    Wat nu?

    Er kunnen nu twee dingen gebeuren. Of de aan de KU Leuven verbonden magistrate wordt op 12 oktober vervangen, of dat gebeurt niet. In dat geval lijkt een nieuwe wrakingsprocedure - en dus opnieuw vertraging - onafwendbaar.

  24. Opnieuw discussie over rechter: zitting geschorst

    Op de inleidende zitting in het Reuzegomproces is er alweer discussie over een van de rechters. De zitting is geschorst nadat de advocaat van ‘Zaadje’, de praeses van de studentenclub, de neutraliteit van een van de drie leden van de Hasseltse rechtbank in vraag stelde. 

    “Voor mij is het van belang om te weten of een van de leden van de rechtbank vandaag nog steeds verbonden is aan de KU Leuven”, aldus advocaat Louis De Groote in een eerste tussenkomst op de agendazitting. “Mijn cliënt is tweemaal aangepakt door de KU Leuven.”

    De geviseerde magistrate is volgens de website van de KU Leuven een vrijwillige medewerkster van het Instituut voor Strafrecht daar. “Ik wil gewoon weten of de informatie op de website nog up to date is”, zegt De Groote. “Iedere rechter die weet dat er een wrakingsgrond is hoort zich terug te trekken.”

    Joris Van Cauter, de advocaat van een andere Reuzegommer die eerder al aanstuurde op de wraking van een magistrate, noemt de kwestie urgent: “Dit is fundamenteel om verder te gaan. Is dat een probleem of geen probleem? Is dat een knoop, of is dat geen knoop? En kan deze knoop dan ontward worden?”

    Wanneer het feitelijke proces eindelijk kan beginnen, is nog onduidelijk, en al helemaal na de tussenkomst van advocaat De Groote. Het openbaar ministerie in Hasselt zegt ervan uit te gaan “dat we kunnen landen voor het einde van het gerechtelijke jaar”, maar nogal wat advocaten hebben in de komende maanden al verplichtingen op andere grote processen.

  25. Advocaat Sven Mary: ‘Ik ga die studenten gek maken’

    De vader en enkele andere naasten van Sanda Dia worden verdedigd door advocaten Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer. De Morgen interviewde de advocaten in de aanloop naar het proces. “Voor dit dossier is er maar één woord. En als je het uitspreekt, ga je intuïtief meteen op zoek naar de overtreffende trap. Het woord is walging.”

    Herlees hier het interview met Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer.

    Sven Mary en Elisa Van Bocxlaer verdedigen verschillende naasten van Sanda Dia op het Reuzegomproces.Beeld Stefaan Temmerman
  26. Deze 18 Reuzegommers staan terecht

    Hun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen, zo blijkt uit een gerechtelijk document. 

    De Morgen maakte een overzicht van de achttien studenten of ex-studenten die worden vervolgd voor de dodelijke doop van Sanda Dia, dat u hier kunt lezen.

  27. Waarover gaat het Reuzegomproces?

    Waarover gaat het?

    18 leden van de studentenclub Reuzegom moeten zich verantwoorden voor de fatale studentendoop waarbij Sanda Dia het leven liet. De 20-jarige ingenieursstudent overleed op 7 december 2018 na een tweedaags ontgroeningsritueel waar hij verplicht werd visolie te drinken en vervolgens in een put met ijswater plaats te nemen. 

    Toen het dreigde mis te gaan, aarzelden de betrokkenen urenlang alvorens ze Dia naar het ziekenhuis brachten. Toen dat uiteindelijk toch gebeurde, gaven ze opdracht om maximaal sporen te wissen.

    Sanda Dia overleed enkele dagen na zijn ziekenhuisopname aan de gevolgen van onderkoeling. Zijn lichaamstemperatuur zou na het laatste doopritueel gedaald zijn tot 27 graden.

    Wat wordt de Reuzegomleden ten laste gelegd?

    De 18 leden staan terecht voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van giftige of schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van giftige stoffen met een arbeidsonbekwaamheid tot gevolg, schuldig verzuim en daarnaast inbreuken, verspreid over drie tenlasteleggingen, op de dierenwelzijnswet.

    Welke straffen riskeren ze?

    Voor de zwaarste betichting riskeren de Reuzegommers tien jaar cel. De rechter zal oordelen wie welk aandeel had en wie verantwoordelijk is voor de dood van Sanda Dia.

    Wat staat er vandaag op de agenda?

    Om 10 uur wordt het Reuzegomproces ingeleid in de Hasseltse rechtbank. De leden van de studentenclub moeten zich verantwoorden voor de fatale doop met Sanda Dia. Het gaat om een agendazitting, waarbij conclusietermijnen en uiteindelijk een pleitdatum zullen worden vastgelegd. Over de inhoud van de zaak zal het dus nog niet gaan.

    Het proces ten gronde betekent een eerste echte confrontatie van alle Reuzegommers met de familie en nabestaanden van Sanda Dia. Op de inleidende zitting zijn 2 van de 18 studenten aanwezig. De anderen laten zich vertegenwoordigen door hun advocaten. Aan de zijde van de burgerlijke partijen zijn de vader en de moeder van Sanda Dia aanwezig.

    Rekening houdend met de nog geldende coronamaatregelen zal er een grote zittingszaal ter beschikking worden gesteld om alle partijen in onder te brengen. Er is plaats voor in totaal 54 personen. Enkele raadslieden die in de zaak zitten zijn bekende strafpleiters zoals Sven Mary, die Sanda’s papa bijstaat, Kris Luykx, Walter Damen, John Maes, Jan De Man, Frédéric Thiebaut en Johan Platteau.

    Lees ook: Proces dood Sanda Dia gaat nu echt van start: dit staat er te gebeuren

    Vrienden en familieleden van Sanda Dia komen aan bij de rechtbank.Beeld BELGA
    De vader van Sanda Dia (in blauwe trui) arriveert bij de rechtbank.Beeld Photo News