Direct naar artikelinhoud
NieuwsWolven

Minstens tien wolven aanwezig in Limburg, blijkt uit nieuwe beelden: ‘Maar ze vangen en verplaatsen kan niet’

Archieffoto van wolven Naya en August in LimburgBeeld rv

Uit fotomateriaal blijkt dat er minstens tien wolven in Limburg zijn. Dat is gisteren bevestigd op het wolvenoverleg met de Limburgse burgemeesters, Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en het Agentschap Natuur en Bos. ‘Maar mensen worden bang omdat er veel incorrecte informatie wordt verspreid.’

Wat is er precies waargenomen?

Er bevinden zich minstens tien wolven in Limburg, blijkt uit nieuw beeldmateriaal. “Twee volwassenen, maar er zijn acht jongeren, waarschijnlijk zes welpen van dit jaar en twee jaarlingen, of het zou moeten zijn dat de vermiste jaarling teruggekeerd is, maar dat denken we eerlijk gezegd niet”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos. “We houden het dus op het ronde getal van tien wolven.”

Hoe staan buurtbewoners tegenover de wolf?

In de Limburgse gemeenten in het wolvengebied heerst ongerustheid nadat wolven in de loop van vorige maand drie pony’s en een jonge koe doodbeten in Oudsbergen. 

In die gemeente leidde dat zelfs tot een fakkeltocht van boeren tegen de wolf. Bijna 3.000 bezorgde bewoners en boeren verzamelden met elektrische fakkelsn, allemaal met eenzelfde boodschap: “Wij zijn niet tegen de wolf, maar hier horen ze gewoon niet.”

Welke oplossingen worden er aangeboden?

Het gemeentebestuur van Oudsbergen stelde een vijftienpuntenplan op. “Wij voeren geen debat voor of tegen de wolf, maar een debat over het wolvenbeleid in het geval van probleemsituaties, want daarin verkeren we vandaag”, zei burgemeester Marco Goossens (CD&V) daar eerder deze maand over. Het plan werd dinsdag aan Vlaams minister Demir voorgesteld op het (online) burgemeestersoverleg.

“We hebben vooral geluisterd naar de bezorgdheden van de burgemeesters. Er werden vragen gesteld over het wolvenprotocol, de veiligheid en concrete maatregelen”, aldus Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. “Er wordt een sensibiliseringscampagne opgestart over preventie tegen een wolvenaanval. We willen de mensen informeren over hoe ze hun vee kunnen beschermen.”

Het wolvenprotocol zal na één jaar opnieuw geëvalueerd worden, en wordt desnoods bijgestuurd. Daarnaast is beslist dat de subsidieregeling voor wolfbestendige omheiningen die momenteel van kracht is, ook voor niet-professionele veehouders voor paarden en runderen zal gelden, en met terugwerkende kracht. Veehouders hebben steeds recht op een schadevergoeding, maar alleen wie binnen de risicogebieden valt, heeft recht op de subsidieregeling. Verder zou het Wolf Fencing Team op versterking mogen rekenen.

Tot slot zal Natuur en Bos een Q&A-lijst opstellen met alle vragen die over de wolven gesteld worden. “Mensen worden bang omdat er veel incorrecte informatie wordt verspreid”, legt Denaeghel uit. “We gaan een ‘levend’ document op onze website plaatsen, waarbij alle antwoorden getoetst worden op haalbaarheid. Dat zal gebeuren op basis van drie pijlers: ecologisch, juridisch en maatschappelijk. Het vangen en verplaatsen van de wolf komt bijvoorbeeld al in conflict met de ecologische en juridische pijler.”