BELGA/VAN EXEL

Na klachten over irritatie bij bosuitstap waarschuwt expert voor processierups, ook in de herfst

Expert Kathleen Verstraete roept op om voorzichtig te zijn in de buurt van nesten van de processierups, ook in de herfst kunnen deze voor irritatie zorgen. De oproep komt er nadat een klas er last van kregen tijdens een daguitstap in een bos in Lokeren. Rond de vindplaats van het nest geldt nog een veiligheidszone tot het einde van deze week.

Die timing, nu tijdens deze herfstmaanden, lijkt wat vreemd voor de eikenprocessierups. "De rupsen zijn nu niet meer aanwezig", legt Kathleen Verstraete van de provincie Antwerpen uit. Zij is gespecialiseerd in de eikenprocessierups. "De vlinder is eind augustus uitgevlogen en heeft zijn eitjes afgelegd. Die overwinteren op een dun takje in een boom. De levende dieren zijn dus niet meer aanwezig, maar wel de nesten waarin die vlinders zijn verpopt. Die nesten zitten vol met irriterende brandharen en dat is de oorzaak van de last die je er nog van kan oplopen."

De nesten zitten vol met irriterende brandharen
Kathleen Verstraete van provincie Antwerpen

Verstraete raadt steden en gemeenten aan om oude nesten te verwijderen, zeker als dat in een bos of een speelplaats ligt. "Die worden opgezogen en naar een erkende verwerker afgevoerd. Dat is belangrijk, want die nesthaarden blijven 7 jaar actief en zijn ook zo lang zeer irriterend. Die moeten weg omdat die op de grond of in een berm kunnen vallen, of zelfs op een speelplaats."

Bal met witte en bruine draden

"De grootte van zo'n nest kan variëren van een pingpongbal tot een basketbal", zegt Verstraete. "Die bestaat uit allemaal witte en bruine draden en vervellingshuiden van de rupsen die ontpopt zijn tot vlinders. Niet alle nesten die je ziet in bossen en dergelijke moet je aangeven, maar als je er ziet op publieke plaatsen kan je dat het beste melden bij de gemeente of de stad waar je woont."

Blijf op 10 tot 15 meter afstand van zo'n nest, en ga er niet onder zitten spelen of picknicken

Kathleen Verstraete van provincie Antwerpen

Verstraete waarschuwt nog: "Als je zo'n nest ziet, blijf je er best 10 tot 15 meter van. Ga er niet onder zitten spelen of picknicken. En zeker als het waait, moet je uit de windrichting blijven." Als je er wel mee in contact komt, krijg je een soort jeukende muggenbeetjes die een aantal dagen blijven irriteren. "Een ergere reactie kan zijn op de ogen of op de ademhaling, maar dat komt niet vaak voor", zegt Verstraete nog.

"Haal de brandharen af met papieren plakband"

Indien je toch last hebt van de brandharen, kan je die strippen met een soort papieren plakband. Doe dat vooraleer je je doucht. Was ook alle kleren die je aanhad. Heb je toch nog last, dan kan je bij de apotheker een anti-irriterende zalf halen op basis van menthol en kamfer, laat Verstraete nog weten.

Meest gelezen