Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) vanmiddag in de Kamer

BEKIJK - Vandenbroucke en Hedebouw clashen in Kamerdebat over langdurig zieken

Het heeft er in de Kamer bovenarms op gezeten, tussen de PS en Vooruit enerzijds en PTB/PVDA anderzijds. Dat langdurig zieken gesanctioneerd zullen kunnen worden als ze niet meewerken, gaat er bij Raoul Hedebouw, voorzitter van de uiterst linkse PTB/PVDA-fractie niet in. “U heeft een rode lijn overschreden”, zei de flamboyante Hedebouw. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ging met evenveel vuur in de tegenaanval met frases à la “u bent al de hele dag naast de kwestie aan het kletsen”.

Tijdens het Kamerdebat over de beleidsverklaring van de regering-De Croo gaat het er al de hele dag stevig aan toe. Naast felle discussies over de energiemaatregelen die de premier gisteren aankondigde, klettert het ook op het vlak van arbeidsbeleid.

Het voornemen om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, te sanctioneren wanneer ze na 10 weken de vereiste vragenlijst niet willen invullen of wanneer ze niet op de afspraak komen van een werkgelegenheidscoördinator, lokte vanmiddag discussie uit tussen de sociaal-democratische regeringspartijen PS en Vooruit langs de ene kant en de uiterst linkse oppositiepartij PTB/PVDA langs de andere kant.

Sancties

Het begon toen PS-fractievoorzitter Ahmed Laaouej tijdens zijn spreektijd de regeringsplannen kwam verdedigen. “We willen uit de logica van ontslag wegens ziekte treden”, pareerde Laaouej de kritiek van zijn communistische evenknie Raoul Hedebouw eerst nog vrij rustig. “Het is niet de bedoeling te straffen, zo verzekerde hij. We willen ervoor zorgen dat de langdurig zieken opnieuw een plaats kunnen vinden op de arbeidsmarkt.”

Daarop ging Hedebouw verder in de aanval. “Is het mogelijk om nu mensen te straffen die bijvoorbeeld in dit integratietraject stappen? Komen er geen sancties voor degenen die weigeren om in die logica mee te gaan?”, vroeg hij. “U ziet dat als een sanctie, ik zie dat als preventie”, antwoordde Laaouej.

2,5 procent is misschien symbolisch als je veel poen verdient.
PTB/PVDA-fractievoorzitter Raoul Hedebouw

Hedebouw nam hier geen genoegen mee, en noemde de nieuwe maatregel “een historische beslissing”. Hij vindt het niet kunnen dat ​​zieke werknemers 2,5 procent van hun uitkering kunnen verliezen als ze niet meewerken. “2,5 procent is misschien symbolisch als je veel poen verdient, maar 2,5 procent als je een uitkering van 900 euro per maand krijgt, dat is niet niks.” 

Nadat Hedebouw zich hardop had afgevraagd of minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog een socialist was, schoot die in het verweer. Vandenbroucke herinnerde Hedebouw eraan dat het invoeren van sancties helemaal niet historisch is. 

“Je bent al de hele dag naast de kwestie aan het kletsen. Sancties bestaan al, en staan in artikel 134, waardoor je geschorst kan worden omdat je niet doet wat een adviserend geneesheer vraagt je te doen.”

Solidariteit

Daarnaast legde de minister uit wat precies de bedoeling is van de nieuwe maatregelen. “We gaan aan mensen vragen hoe het met hen gaat, of ze nog kansen zien binnen hun bedrijf en of hun leidinggevende hun situatie begrijpt.” Volgens Vandenbroucke zullen deze vragen aan langdurig zieke werknemers gesteld worden om ze te helpen en te wapenen. 

En hij voegde eraan toe dat deze vragen niet gesteld zullen worden aan doodzieke werknemers of werknemers die een maand thuis zitten met een gebroken been. “We zullen zeer goed nakijken aan wie die vragen gesteld worden”, zo verzekerde de minister. “En dat moet ervoor zorgen dat mensen kansen krijgen. Want door niets te doen sluiten we honderdduizenden mensen uit.”

“Het verschil tussen u en mij, is een verschil in opvatting in solidariteit. Dat betekent dat mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben. Iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft, maar iedereen moet ook zijn deel doen. Maar dat wil jij niet begrijpen.” 

Bekijk hier de bewuste discussie (met simultaanvertaling tijdens de Franstalige passages):

Videospeler inladen...

Meest gelezen