Direct naar artikelinhoud
NieuwsBegroting

‘Onbegrijpelijk voor socialisten’: oppositie en meerderheid in de clinch over aanpak langdurig zieken

PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw.Beeld BELGA

In de Kamer is deze namiddag fel verder gedebatteerd over de sanctie die de regering wil invoeren voor langdurig zieken die pertinent weigeren om mee te werken aan hun re-integratie op de arbeidsmarkt. ‘Onbegrijpelijk voor socialisten’, beet PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw de meerderheid toe. N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel had het dan weer over ‘pure symboolpolitiek’.

en

Video wordt geladen...

De regering-De Croo wil de mogelijkheid invoeren om 2,5 procent van de uitkering van langdurig zieken af te houden als ze hardnekkig blijven weigeren om een verplichte vragenlijst in te vullen of om een gesprek aan te gaan met een terug-naar-werkcoördinator. Dat is een van de maatregelen die gisteren samen met de begrotingsopmaak beslist werden. 

Naast werknemers wil de regering ook ziekenfondsen en werkgevers responsabiliseren. Zo zullen die laatsten automatisch 2,5 procent van de loonmassa moeten afstaan als ze significant meer langdurig zieken onder de werknemers tellen dan gelijkaardige bedrijven. Dat geldt wel enkel voor bedrijven met minstens vijftig werknemers en langdurig zieken ouder dan 55 jaar worden niet meegeteld. 

De extreemlinkse partij PVDA reageert verbolgen. “Het culpabiliseren van langdurig zieken leidt nergens toe”, zei Hedebouw. De fractieleider nam vooral de grote Waalse concurrent op links, de PS, op de korrel. “Ik begrijp dat niet van socialisten. Herpak u, stop met die rechtse politiek en doe aan solidariteit, geen culpabiliteit.”

Valerie Van Peel.Beeld BELGA

N-VA: “Wat u van de PS mocht binnenhalen is peanuts”

Aan de andere kant van het politieke spectrum vindt N-VA de maatregel dan weer vooral symbolisch. “Wat zou professor Vandenbroucke nu vinden van de uitwerking van zijn grote ideeën?”, vroeg Van Peel aan de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. “Ik weet dat u beter weet, want uw visie en principes zijn fantastisch. Maar wat u van de PS maar heeft mogen binnenhalen is peanuts, symboolpolitiek en binnen zoveel jaar zal blijken dat het niets waard is geweest.”

Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas vreest hetzelfde. “Een formuliertje alleen zal weinig effect hebben. Een sanctie van 2,5 procent allicht ook.” De extreemrechtse partij vindt het ook “opmerkelijk” dat werkgevers geviseerd worden als beloning voor hun inspanningen om zoveel mensen aan het werk te zetten. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld BELGA

‘Duidelijk andere visie op solidariteit’

Vandenbroucke zelf verdedigde de plannen van de regering. “Wij hebben duidelijk een andere visie op solidariteit”, wierp hij Hedebouw voor de voeten. “Solidariteit, dat is iedereen geven waar ze recht op hebben, mensen die in nood zijn helpen, maar ook: je deel doen. Als mensen na veelvuldig aandringen weigeren een vragenlijst in te vullen en dus dat proces blokkeren, mag je het systeem dan niet verplichten?”

De sanctie van 2,5 procent van de uitkering is niet louter symbolisch, benadrukte Vandenbroucke ook. “Je moet mensen geen 10 of 15 procent van hun uitkering afnemen om ze in armoede te duwen in de hoop dat ze dan aan de slag gaan. Je moet mensen helpen, begeleiden. Dat is een hoofdstuk dat we nog moeten beginnen schrijven en waar nog veel werk voor nodig zal zijn. Intussen zal ik luisteren naar het theatrale debat dat jullie willen voeren. Ik denk daar het mijne over.”

Pakje sigaretten wordt 25 cent duurder

De regering verhoogt de accijnzen op tabak waardoor een gemiddeld pakje sigaretten 25 cent duurder wordt. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in de Kamer. De opbrengst wordt gebruikt voor een lastenverlaging voor de middenklasse, benadrukt hij.

In de begroting voor 2022 die de regering dinsdag heeft afgeklopt is een meeropbrengst uit de accijnzen op tabak van 120 miljoen euro voorzien, blijkt uit de begrotingstabellen. Dat geld komt uit een verhoging van de accijns op tabak, waardoor de prijs van een pakje sigaretten met 25 cent stijgt, verduidelijkte premier Alexander De Croo na een vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover. 

De meeropbrengst wordt gebruikt voor een taxshift om de middenklasse te ontzien, benadrukte De Croo. Zo wordt onder meer de geleidelijke uitdoving van de bijzondere bijdrage sociale zekerheid gefinancierd, klonk het. “We verhogen de accijnzen op iets wat ongezond is en de voordelen daarvan gaan naar mensen die werken en mensen die vooruitgaan. Dat is goed voor die groep en goed voor onze sociale zekerheid, want mensen die werken maken onze sociale zekerheid sterker.”

Ook op elektronische sigaretten komt er een accijns aan, antwoordde De Croo nog op een vraag van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Een Europese richtlijn die dat toelaat wordt volgend jaar of ten laatste in 2023 verwacht, waarna de regering gebruik wil maken van de mogelijkheid, klonk het. “Vandaag is dat een anomalie. De manier waarop e-sigaretten belast worden staat niet in relatie tot hun impact op de gezondheid.”