Europese Bitcoinfraudeurs richten hun pijlen op vastgoedverkopers

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen kon vorige week twee bendeleden oppakken die zich schuldig hadden gemaakt aan fraudepraktijken met onder meer Bitcoin. De criminelen hadden daarbij hun pijlen gericht op vastgoedverkopers. Ondanks de arrestaties blijft de organisatie achter de fraude actief. De politie roept op om waakzaam te blijven.

Het parket in Antwerpen liet dinsdag in een eerste reactie weten dat de criminele organisatie “Europees gestructureerd” is. De politie heeft op 5 oktober twee mannen opgepakt die bij de fraudepraktijken betrokken waren. Ook in Nederland vonden er drie arrestaties plaats. “De actie werd uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek rond een Europees gestructureerde criminele organisatie die zich bezighoudt met bitcoinfraude”, aldus het parket.

“Lucratieve deal”

Volgens het parket contacteren de criminelen hun potentiële slachtoffers via onlineplatformen waar onroerende goederen uit een hoger segment te koop staan. “Er wordt een fysieke afspraak gemaakt in een ander land dan vanwaar het slachtoffer afkomstig is. Het gaat onder meer om Amsterdam, Maastricht, Brussel, Parijs, Barcelona of Milaan”, benadrukte het parket.

Eenmaal de fraudeurs hun slachtoffer kunnen overtuigen om naar de door hun gekozen bestemming te reizen, stellen ze ter plaatse een extra “lucratieve deal” voor. Zo vragen ze bijvoorbeeld of hun slachtoffer coupures cash kunnen wisselen naar kleine coupures cash geld. Of goud tegen cash geld of cryptomunten tegen cash geld. Ze proberen daarbij hun slachtoffers over de streep te trekken door een commissieloon van 10 à 15 procent te beloven.

Wisseltruc

“Als het slachtoffer toehapt, wordt een wisseltruc uitgevoerd waarbij het slachtoffer zijn cash geld, goud of cryptomunten kwijt is en opgezadeld zit met vals geld”, aldus het parket. Volgens de politie zou de bende op die manier jaarlijks tientallen miljoenen euro’s gestolen hebben.

Het parket benadrukt dat ondanks de arrestaties in België en Nederland de bende nog steeds actief is. “Op dit moment worden potentiële slachtoffers nog steeds benaderd en vallen er dus nog steeds slachtoffers”, waarschuwt de politie. “Ga nooit in op een afspraak in het buitenland, ga niet in op een nevendeal in contant geld, cryptomunten of dergelijke, geef aan dat je enkel transacties via de normale kanalen wil afronden en een vooropgesteld commissieloon van 10 à 15 procent is te mooi om waar te zijn en dus vals.”

Meer