©  gf

Je bent jong en wil naar Nieuwpoort verhuizen? “Premie van 10.000 euro”

Met een premie van 10.000 euro en vijf jaar korting op de onroerende voorheffing wil de stad Nieuwpoort jonge gezinnen naar de kust lokken: “Anders wonen hier straks alleen nog maar oude mensen”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Werner Rommers

De gemeente met de oudste bevolking in ons land? Koksijde. Meteen gevolgd door Knokke-Heist, Nieuwpoort, De Haan, Middelkerke, Blankenberge, De Panne en Oostende. De bevolking aan de kust vergrijst, en snel.

Nieuwpoort wil daar nu verandering in brengen, “om te vermijden dat de balans compleet doorslaat”, aldus de burgemeester. Want wanneer er niks gebeurt, waarschuwt hij met enige zin voor overdrijving, “zullen we straks bij gebrek aan jonge mensen de laatste inwoner van Nieuwpoort ten grave dragen. We hebben jonge mensen nodig om het sociaal weefsel van Nieuwpoort te versterken, omdat ze belangrijk zijn voor de lokale economie, en ook omdat het gewoon veel leuker wonen is in een stad met een goede mix van jongeren en ouderen.”

Premie

Concreet hoop hij jonge gezinnen naar Nieuwpoort te lokken met een premie van 10.000 euro. “Die krijg je als je jonger dan 35 jaar bent, en je eerste woning in Nieuwpoort koopt.”

Per kind krijg je nog eens 250 euro met een maximum van 750 euro. En de eerste vijf jaar betaal je maar de helft van de onroerende voorheffing. “Alles samen toch een mooie stimulans om naar Nieuwpoort te komen”, aldus Vanden Broucke. Enige voorwaarde is dat je er tien jaar moet blijven wonen.

 ©  BELGA

Tegenwind

Niet iedereen is overtuigd. Olivier Platteau, al zeventien jaar vastgoedmakelaar in Nieuwpoort, twijfelt aan het effect van de maatregel: “Jonge mensen die in Nieuwpoort geboren en getogen zijn, zie ik veelal huizen kopen in het hinterland, denk aan Veurne of Diksmuide. De huizen zijn er goedkoper. En de tuinen groter én groener. Ik betwijfel of zij in ruil voor een premie van 10.000 euro voortaan in Nieuwpoort gaan blijven.”

Ook Gelijkekansencentrum Unia toont zich kritisch over de gehanteerde leeftijdsgrens van 35 jaar om in aanmerking te komen voor de premie. “Dat kan discriminatie zijn”, zegt directeur Els Keytsman, die de zaak verder zal onderzoeken. “Wat bijvoorbeeld wanneer een gezin met een bescheiden inkomen die leeftijdsgrens net niet haalt?” Nog volgens Keytsman zou de stad Nieuwpoort het best jonge gezinnen aantrekken door voluit in te zetten op bijvoorbeeld voldoende scholen, crèches en sportfaciliteiten.

“Ze houden horeca draaiende”

De Nieuwpoortse burgemeester wijst er echter op dat zo’n aanbod op maat van jonge mensen en gezinnen er vandaag al is.

Opmerkelijk: Koksijde, met een zelfs nog oudere bevolking dan Nieuwpoort, is “in geen enkel opzicht iets gelijkaardigs van plan”, beklemtoont burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD). “Wij juichen de komst van senioren net toe. Ze laten in de winter onze horeca draaien wanneer de dagjestoeristen thuisblijven.”

Nog volgens Vanden Bussche zal alleen een premie jonge mensen niet overhalen om aan de kust te komen wonen. “Omdat het ook een kwestie van werkgelegenheid is. Veel jonge mensen trekken weg omdat ze een job in Antwerpen, Gent of Brussel hebben gevonden.”