Direct naar artikelinhoud
NieuwsLidl

Opnieuw verschillende Lidl-winkels gesloten door staking: hier is er hinder

Opnieuw verschillende Lidl-winkels gesloten door staking: hier is er hinder
Beeld ANP

Bij supermarktketen Lidl blijven ook vandaag verscheidene winkels gesloten door een staking tegen de aanhoudende hoge werkdruk. Al zeker in Limburg en Oost-Vlaanderen zijn er winkels die de deuren niet zullen openen, klinkt het bij de socialistische vakbond.

Waar is er hinder?

Wie gisteren en vandaag naar Lidl wou gaan voor boodschappen, is er vaak aan voor de moeite. Bij de helft van de Limburgse filialen zijn de deuren gesloten, en ook Zelzate, Maldegem en Eeklo houden stakingen. In totaal gaat het om meer dan 100 filialen.

Wat is er aan de hand?

Bij de warenhuisketen sluimert al langer een sociaal conflict over de hoge werkdruk. Ook dit voorjaar waren er al acties bij Lidl: toen werden onder meer een aantal distributiecentra geblokkeerd. “Dit is een waarschuwing aan de directie”, zegt afgevaardigde Koen De Punder van de christelijke vakbond ACV Puls. “Meer dan een derde van de 300 winkels is dicht en als de directie niet snel terug aan tafel komt, kunnen we de actie ook de komende dagen doorzetten.”

De acties van komen er nadat een verzoeningsvergadering eerder deze week was mislukt. De directie wilde niet ingaan op een aantal eisen van het personeel, zeggen de vakbonden. Zo vroegen de bonden een meting van de taken van het personeel over een voldoende lange periode, maar de directie wilde die meting slechts gedurende één week doen in een beperkt aantal filialen, zegt het BBTK. De ingevoerde versterking van 42 uren per week per winkel zou de directie vanaf februari volgend jaar willen afschaffen. Ook de versterking van een zogenaamde ‘vliegende ploeg’ is volgens de vakbond onvoldoende.

“We betreuren het dat de syndicale partners maandag besloten hebben om de vergadering stop te zetten”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. “Er lag een constructief voorstel op tafel met tal van maatregelen die de werkorganisatie van onze collega’s in de winkels verbeteren. Jammer genoeg kiezen de sociale partners ervoor om actie te voeren. Daar zijn onder meer onze klanten het slachtoffer van.”

Wanneer is de hinder van de baan?

Omdat er nog geen akkoord bereikt is, beloven de vakbonden door te gaan met acties voor onbepaalde duur. “We zijn woedend en geven deze keer niet op.”

“In Limburg zal een zestal winkels gesloten blijven”, zegt Mary-Anne Smeets van bediendebond BBTK.  “Het kan zijn dat nog meer winkels dat voorbeeld volgen, we horen dat veel werknemers bereid zijn om te staken. Als er geen volledige bezetting is, kan het zijn dat de aanwezigen achter gesloten deuren zullen werken.”

Ook in Oost-Vlaanderen blijven er winkels gesloten, voegt Katrien Degryse van BBTK toe. In het Gentse blijven bijvoorbeeld de vestigingen van Zelzate, Wondelgem, Gent (van Ryhovenlaan), Destelbergen en Mariakerke dicht, net als de winkel in Maldegem.