Covid Safe Ticket in Brussel uitgebreid: waar moet je vanaf vandaag je coronapas voorleggen?

In Brussel wordt vanaf vandaag het gebruik van het Covid Safe Ticket uitgebreid. Als je in de hoofdstad bijvoorbeeld naar een restaurant of café gaat, moet je daar je coronapas voorleggen. Ook op een aantal andere plaatsen in Brussel is de pas voortaan verplicht voor bezoekers. Een overzicht van alle plaatsen waar je nu een coronapas op zak moet hebben.

Vanmiddag om 12.00 uur ontvangen we viroloog Steven Van Gucht in onze webstudio tijdens #steljevraag. Heb jij vragen over de invoering van de coronapas, of over de meest recente coronacijfers, stuur ze ons dan door via vragen@vrtnws.be.

Een maand geleden werd op het Overlegcomité van de verschillende regeringen beslist dat dat vele coronamaatregelen vanaf 1 oktober in het hele land mochten verdwijnen. Met de nadruk op mochten, want de verschillende deelstaten kregen de vrijheid om hierover zelf te beslissen. 

Terwijl in Vlaanderen meteen beslist werd om alle toegelaten versoepelingen over te nemen, besloten de Brusselse en Waalse regeringen om nog voorzichtig te blijven, omdat de coronacijfers er nog niet geruststellend waren, zeker in Brussel, waar de vaccinatiegraad veel lager ligt dan in de andere gewesten.

Wat?

Verschillende versoepelingen van de coronamaatregelen worden gekoppeld aan het gebruik van het Covid Safe Ticket, kortweg CST. 

Deze coronapas is een bewijs - op je smartphone of op papier - dat je volledig gevaccineerd bent, minder dan 6 maand hersteld bent van covid, of recent negatief getest bent op het coronavirus. 

Deze coronapas is bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden.

Waar en wanneer?

In het hele land kunnen organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers of outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, vanaf 1 oktober gebruikmaken van het CST. 

Verder kunnen de gewesten bepalen of ze het gebruiken van de coronapas uitbreiden:

In Vlaanderen heeft de gewestregering beslist dat het gebruik van de coronapas niet wordt uitgebreid. Ook in de Vlaamse zorginstellingen, bijvoorbeeld ziekenhuizen en woonzorgcentra, wordt een Covid Safe Ticket niet verplicht voor bezoekers.

In Brussel wordt vanaf 15 oktober, vandaag dus, het gebruik van de coronapas verder uitgebreid. Het CST was in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest al sinds 1 oktober verplicht bij evenementen (met meer dan 50 personen binnen of meer dan 200 buiten) en in discotheken.

Vanaf vandaag zal je het ook op verschillende andere plaatsen moeten tonen om toegang te krijgen:

  • in cafés en restaurants (maar niet op terrassen),
  • sport- en fitnessclubs, 
  • handelsbeurzen en congressen, 
  • cultuurhuizen en andere plaatsen die tot de “recreatie- of feestsector” behoren, 
  • ook in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen is de coronapas voortaan verplicht voor bezoekers.

Belangrijk: op al deze plaatsen moeten alleen bezoekers een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen; wie op deze plaatsen werkt of er patiënt is, is niet verplicht er een te hebben. 

In Wallonië wordt pas vanaf 1 november (en tot en met 15 januari) het gebruik van de coronapas uitgebreid. Dat heeft de Waalse regering pas gisteren beslist. Eerder zag het ernaar uit dat Wallonië net als Brussel het gebruik van het CST vandaag zou uitbreiden.

De coronapas zal in Wallonië op dezelfde plaatsen verplicht zijn als in Brussel.

Meest gelezen